Pretresi zbog krijumčarenja migranata

10:15, 13.09.2017.
Thumbnail

Više lica uhapšeno je u ranim jutarnjim časovima na području Unsko-sanskog kantona u okviru akcije kodnog naziva "Dardaneli" na suzbijanju krijumčarenja ilegalnih migranata, a vrše se i pretresi objekata i vozila koje koriste osumnjičeni.

Riječ je o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju Tužilaštvo BiH realizuje u saradnji sa hrvatskom Agencijom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/ i policijom Crne Gore, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Akcija je usmjerena prema licima koja su osumnjičena da su kao organizovana kriminalna grupa vršila krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske većeg broja državljana Turske, kao i lica iz zemalja Bliskog istoka i Sirije.

Osumnjičeni za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće nekoliko stotina evra, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko dva do tri mjeseca prokrijumčareno je oko 300 lica.

Ova akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja preko područja zapadnog Balkana.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinisane i sa Centrom za sprovođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi /SELEC/, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije /IOM/.

Uhapšeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.

(Srna)