Presuda Tompsonu zbog ustaškog pozdrava 2. maja

17:24, 25.04.2018.
Thumbnail

U sudu u Slunju za 2. maj je najavljeno izricanje presude kontroverznom hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu, nakon što je danas okončan dokazni postupak protiv njega zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" na koncertu u Slunju.

Perkoviću je suđeno po optužnom prijedlogu za remećenje javnog reda i mira u vezi sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" tokom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na koncertu u Slunju 8. avgusta prošle godine, na proslavi "Oluje".

Hina prenosi da se Perković ni danas nije odazvao sudu, kao ni na prethodnom od dva ročišta.

Kao jedan od argumenata da bi Tompsona trebalo osloboditi njegov advokat Davorin Karačić je naveo i činjenicu da je optužni prijedlog podignut na osnovu policijske prijave, a ne nekog od građana, dok je sudska praksa da se po članu 5. za remećenja javnog reda i mira postupa po dojavi građana.

Službenik karlovačke Policijske uprave Ivan Kramarić koji je svjedočio konstatovao je da je na osnovu pregledanja snimka koncerta iz Slunja utvrđeno da je počinjen prekršaj javnog reda i mira iz člana pet Prekršajnog zakona, a da inače "nije bilo neprimjerenih obilježja, niti kontra pjesama, kao i da je atmosfera bila sa nacionalnim nabojem, sve pozitivno".

Na zahtjev Tompsonovog advokata da se izjasni šta smatra spornim u pozdravu "Za dom spremni!", Kramarić je odgovorio da o tome ne može da se izjasni, ali i potvrdio da nakon ranijih Tompsonovih koncerata u Karlovačkoj županiji tamošnja Policijska uprava nije podizala optužne prijedloge.

Tompson je ranije u medijima isticao da na tom, kao i na svim ostalim koncertima, nije uzvikivao nikakav ustaški pozdrav, već je pjevao svoje pjesme.

(Srna)