Preporuka za građane BiH: Budite oprezni ako idete u ove zemlje

15:20, 07.11.2017.
Thumbnail

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj internet stranici je otvorilo sekciju s upozorenjima za putovanja državljanima BiH.

Na listi su uglavnom države u kojima traju ratni sukobi i u kojima je bezbjednosna situacija nepovoljna.

Iz Ministarstva je potvrđeno da su na listi i dalje država Jemen, Libija, Irak, Ukrajina i Sirija, a na snazi su upozorenja za putovanja u Tursku i Francusku.

Jemen

jemen

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utiče na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške građanima BiH u vanrednim situacijama, te s toga mole sve građane BiH koji nameravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate.

 Libija

Libija

 

Ministarstvo inostranih poslova poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Kontakt Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju

Tel: 00 218 91 880 1736 (dostupan od 0-24h)

Kontakt Ministarstva vanjskih poslova BiH:

Tel: 033 281 234.

Fax: 033 227 156

Irak

Irak zastava

Ministarstvo upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše bezbjednosne situacije. MIP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera bezbjednosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Amanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Republici Irak mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Amanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

Ukrajina

ukrajina

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera bezbjednosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Građani BiH u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Hrvatske i Srbije, te kontaktirati počasnog konzula BiH u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu inostranih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189.

Sirija

ustav sirija

Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

Turska

turska

 

Ministarstvo inostranih poslova stoga preporučuje građanima Bosne i Hercegovine, koji putuju u Tursku, oprez prilikom putovanja, što podrazumjeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje bezbjednosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Turskoj borave turistički.

Zbog novonastale situacije u Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima Bosne i Hercegovine suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine informisano je od Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj državljana BiH nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko istih odvija nesmetano. Ambasada, takođe, informiše da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

Mada se situacija u Turskoj smiruje i mada vlasti Turske drže pod kontrolom bezbjednost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Tursku. Građanima se u tom smislu dodatno sugeriše da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobijanja aktuelnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputstava lokalnih vlasti.

(ATV)