Preminuo Oskar Grening- "knjigovođa iz Aušvica"

20:43, 12.03.2018.
Thumbnail

Oskar Grening poznat kao "knjigovođa iz Aušvica", koji je 2015. godine postao jedan od posljednjih osuđenih za zločine nacističkog genocida nad evropskim Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, umro je u 96. godini, objavio je "Špigl".

On je umro u bolnici i nije bio započeo odsluženje četvorogodišnje kazne zbog uloge pomoćnika u ubistvu 300.000 ljudi u logoru Aušvic gdje je stradao jedan milion žrtava.

"Špigl" piše da je Grening umro u petak, 9. marta, ali zatvorska uprava još nije izdala umrlicu. On sam nije učestvovao u ubistvima, ali je brojao gotovinu uzetu od žrtava po njihovom dolasku u logor.

Pažnju javnosti Grening je privukao 2005. godine, nakon što je u jednom intervjuu u kome je govorio o radu u logoru pokušao da ubijedi ljude koji negiraju holokaust da se genocid dogodio, i to u vrijeme kada su procesuirani pretežno visokorangirani zvaničnici ili vojnici, a ne nižerangirani službenici u vezi sa Holokaustom nad Jevrejima.

Grening je priznao da snosi moralnu odgovornost za to što je radio u Aušvicu, koje je uključivalo slanje novčanica koje je pronašao u prtljagu Jevreja pripadnicima SS-a u Berlinu.

(Srna)