Prelaz Jarinje: Novinar Dragan Damjanović uhapšen pa pušten

20:50, 21.05.2016.
Thumbnail

Pripadnici kosovske policije uhapsili su na prelazu Jarinje novinara Dragana Damjanovića pod izgovorom da je za njim raspisana potjernica, ali su ga nakon nekoliko časova pustili.

Damjanović, koji je dugogodišnji novinar "Večernjih novosti", Radio-televizije Srbije i Televizije Priština, uhapšen je sinoć oko 20.00 časova kada je sa sinom i kćerkom automobilom stigao na prelaz Jarinje.

On kaže da je prvo jedan kosovski policajac tvrdio da vozilo nije njegovo, da bi mu potom druga dvojica, nakon provjere na računaru, rekla da postoji neka potjernica za njim, ali da ne znaju zbog čega i da mora da sačeka da dođu istražni policajci iz Prištine.

Damjanović je rekao da su nakon dva i po sata čekanja došla dva policajca iz Lipljana koja su mu saopštila da moraju da ga vode u pritvor u tom mjestu, prenosi RTS.

"Stavili su mi ruke na leđa i vezali ih lisicama. Onda su me smjestili u njihov službeni auto i povezli u Lipljan. Na pola puta im je javljeno da, ipak, idemo u Prištinu, gdje smo stigli oko 23.30, gdje su nas čekala druga dva policajca", rekao je Damjanović.

On kaže da ga je policajac iz Euleksa pitao da li je protiv njega nekada vođen postupak i da li je nekada učestvovao u ratnim formacijama, na šta je odgovorio da nije.

"Drugi policajac me je prepoznao i rekao da me se sjeća iz Lipljana i da sam tokom rata bio u civilu. Onda su mi skinuli lisice. Policajac iz Euleksa mi je rekao da ne zna o čemu se radi i zašto sam priveden, ali da postoji potjernica za mnom", rekao je Damjanović i dodao da je, ipak, pušten i da je rano jutros napustio Kosovo.

On kaže da je u šoku i da se ne osjeća bezbjedno, jer ne zna da li će ga ponovo privesti kada ponovo bude pokušao da uđe na Kosovo.

Damjanović vjeruje da je pušten na slobodu zbog reagovanja Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju koja je, nakon što ih je njegov sin obavijestio o događajima, svije vrijeme bila na vezi sa Prištinom.

Udruženje novinara Srbije ocijenilo je neprihvatljivim privođenje Damjanovića i zatražilo od Euleksa da istraži i što prije saopšti javnosti rezultate istrage.