Predstavljena knjiga "Kome to smetaju "mali Rusi"

15:29, 17.04.2018.
Thumbnail

Nova knjiga "Kome to smetaju "mali Rusi“, autora Predraga Ćeranića rezultat je sistematskog istraživanja i analiziranja geopolitičkih procesa i sukoba te bezbednosnih fenomena poput terorizma, njegove ideološke dimenzije kao i mreže terorističkih organizacija koje predstavljaju izvore prjetnje.

Napadi na Srbiju idu sa iste adrese sa koje idu i na Rusiju: Srbija se na Balkanu okružuje tradicionalnim neprijateljima sa jedne strane, ali i bivšim prijateljima koji su to tek postali. Neki od njih, poput Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, već ušli u klub jedinstvenih geopolitičkih agresora: neki poput Makedonije odričući se vlastitog identiteta žure ka tom, najagresivnijem vojnom savezu u istoriji ljudskog roda.

Svi skupa spremno ustupaju svoje resurse i teriroriju za vođenje specijalnog rata protiv Srbije, podržavajući njeno slabljenje i fragmentaciju, tvrdi autor u svojoj knjizi.

Ćeranić je komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da su zločini koje su počinili pripadnici Armije BIH "sporadični incidenti" rekao kako ga takve izjave ne čude.

"Izetbegović je da podsjetimo, istakao u Ahmićima kako Bošnjaci imaju namjeru da naprave pokretnu haubicu i transporter pokretni, pušku taktičku 12.7, višecijevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove.
To je politika koju je još njegov otac zacrtao u Islamskoj deklaraciji i koji je to nastojao da realizuje 90-tih, u ratu. Ono što začuđuje je izostanak reakcije međunarodne zajednice, OHR i pojedinih ambasada koje se uvijek redovno oglase i o banalnim stvarima iz Republike Srpske. Svi oni koji su ukazivali da je kupovina 2.500 pušaka ilegalna da Republike Srpske forimira paravojne formacije, da se priprema za secesiju, sada ćute na očito zveckanje oružjem", rekao je Ćeranić.

Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma i recenzent knjige "Kome smetaju "mali Rusi" kaže da je Bakir Izetbegović iznio mnogo stvari za koje vjeruje da će mu koristiti u predizbornoj kampanji. Ipak njegova pretnja haubicama dokazuje da njegova SDA ima svoje fabrike naoružanja, ima svoje paravojne, paraobavještajne strukture, vehabije i druge "instrumente za rušenje mira".