Predstavljen projekat novog puta Foča - Šćepan polje

21:10, 07.03.2017.
Thumbnail

Dionica od Foče do Šćepan Polja dio je magistrale koja povezuje dva glavna grada - Sarajevo i Podgoricu, ali više liči na seoski nego na magistralni put. Davno početu gradnju nove trase prekinuo je rat, ali i stalna odgađanja gradnje i mijenjanje varijanti HE Buk Bijela.

Projektanti su sada izračunali da će novi put koštati 79 miliona evra.

"Na toj dionici imamo 15 mostova, ukljućujući granični most na granici BiH i Crne Gore. Znači jedna vrlo zahtjevna dionica", rekao je Alkesandar Cvijanović iz Instituta za građevinarstvo.

Za Evropsku uniju, koja je finasnirala izradu projekta, ovaj put je jedan od prioritetnih evropskih koridora jer predstavlja najkraću vezu Albanije i Crne Gore sa Srednjom Evropom. Imajući to u vidu, ali i da je projekat spreman, Vladi Srpske savjetuju da kod evropskih banaka traži povoljna kreditna sredstva.

"Pošto je projekat isplativ, pošto je projekat zreo, znači kompletiran postoje i veliki izgledi da bude na kraju i finansiran", rekao je Goran Filipović iz Delegacije EU u BiH.

Put od Foče do Šćepan Polja, dug 20 kilometara, jedan je od pet prioritenih pravaca za Republiku Srpsku i jedini sa spremnom dokumentacijom.

"To nas ohrabruje zbog toga što znači da već sada Vlada RS ovaj projekat može uvrstiti u prioritet i raspisati tender, što bi značilo da već za dvije tri godine možemo početi sa radovima", rekao je načelnik Opštine Foča Radisav Mašić.

Put je trenutno u takvom stanju da preko njega ne mogu kamioni. U Foči vjeruju da bi njegova modernizacija oživjela čitav ovaj kraj. Na potezu je Vlada Srpske.