Predsjednik Srpske otvorio treći Jahorina ekonomski forum, ATV medijski pokrovitelj

11:21, 03.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas dvodnevni "Jahorina ekonomski forum" i ukazao da Srpska mora zadržati mlade obrazovane ljude, te najavio uvođenje ministarstva za nove tehnologije.

"Moramo energično da reagujemo na izazove koji su vidljivi, a to je radna snaga. Tu moramo kreirati nove politike. Moramo zadržati naše mlade i obrazovane ljude. Moramo se oduprijeti tom šablonu odlaska mladih u inostranstvo, koji je neko drugi planirao", istakao je predsjednik Srpske na Jahorina ekonomskom forumu kojem je ATV medijski pokrovitelj.

Dodik, koji je i pokrovitelj foruma posvećenog regionalnim temama poput sive ekonomije, carinskih barijera i nezaposlenosti, ukazao je na značaj regionalne saradnje za prosperitet, stabilnost i budućnost zemalja Balkana.

"Regionalna saradnja je sine kva non svih naših odnosa, našeg zajedničkog puta i saradnje", ocjenjuje Dodik.

Prema Dodikovim riječima, ekonomija, nažalost, još nije centru pažnje javnosti, ali vlast u Republici Srpskoj o tome vodi računa u kontinuitetu.

On je naveo da se BDP sa 4,5 milijardi popeo se na 10,5 milijardi KM u prošoj godini.

"Nema ekonomskog razvoja bez političke stabilnosti", istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da Republiku Srpsku prate i dobri statistički rezultati, poput pokrivenosti izvoza uvozom koja je veća od 80 odsto, sedam odsto je rast industrijske proizvodnje, veća je zaposlenost, socijalna briga, sprečevanje uticaja sivog tržišta...

On smatra da je potrebno izučiti nove mogućnosti povećenja plata radi motivacije radnika i njihovog ostanka na ovim prostorima.

"Ideja o carinskoj uniji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ima našu podršku", naglasio je Dodik i najavio izmjene Zakona o Vladi Republike Srpske i uvođenje novog ministarstva za nove tehnologije, prije svega informatičke, a otvorio je i mogućnost uvođenja sistema kriptovaluta.

Inovacije, ističe on, moraju da budu u funkciji našeg razvoja, a tu spada i ideja o pametnim gradovima.

On je naglasio izuzetne rezultate Olimpijskog centra "Jahorina", kao top destinacije ove zimske sezone.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpsk"Svot" je naveo da je novina ovogodišnjeg foruma veći broj sesija o ekonomskim temama, a posebno o mogućnostima bolje regionalne povezanosti kada je riječ o infrastrukturi, energetskim projektima, te saradnji privrednika u nastupima na trećim tržištima.

"Na forumu će biti razmatrani i zajednički problemi za većinu zemalja regiona, prije svega pitanje nezaposlenosti, posebno mladih, ali i kompleksnije teme kao što je javni dug", rekao je Grabovac, koji je i predsjednik Organizacionog odbora foruma.

On je dodao da će na forumu biti zastupljene i neke nove forme kao što je planirani "intervju uživo" sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Nadimom Ilahijem u plenarnom dijelu.

"Ovaj forum će se odvijati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Novina je i saradnja sa Savezom ekonomista Srpske, koji je i oficijelni partner foruma, što je doprinijelo kvalitetu u selekciji tema i predavača", istakao je Grabovac.

Iz Narodne skupštine najavljeno je da će predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović u 13.30 časova učestvovati na panelu dva "Jahorina ekonomskog foruma 2018" o temi "Regionalni infrastrukturni projekti - katalizator ekonomskog razvoja".

Iz Vlade Srbije danas je najavljeno da će u radu foruma učestvovati premijer Srbije Ana Brnabić koja će se obratiti na otvaranju, a zajedno sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović govoriće i na centralnom panelu o značaju regionalne saradnje.

Iz "Svota" je ranije najavljeno da bi na forumu trebalo da učestvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, veći broj ministara, svjetskih finansijskih institucija, diplomatskog kora, javnih i privatnih kompanija.

Forum je otvoren jutros u hotelu "Termag" u 10 časova.

(Srna)