Predložen pritvor za Mustafu Hasanbašića!

19:30, 12.03.2018.
Thumbnail

Republičko javno tužilaštvo predložilo je jednomjesečni pritvor Mustafi Hasanbašiću, osumnjičenom za pokušaj ubistva dvojice policajaca u Doboju.

Drugi osunjičeni Benjamin Ćosović,još je u dobojskoj bolnici. Hasanbašić se tereti i za prinudu, proizvodnju i šverc oružja i eksploziva i opojnih droga.

"Republički javni tužilac mjeru pritvora predložio je zbog opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze i tragove važne za krivični postupak", izjavila je Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva Banjaluka.

Za Hasanbašićem, koji je bio u bjekstvu, policija Tuzlanskog i Zeničko- dobojskog kantona ranije je raspisala potjernicu zbog izbjegavanja izdržavanja zatvorske kazne. Juče je ispitan u Upravi za organizovani kriminal MUP-a Srpske, a nezvanično, branio se ćutanjem.

U Republičkom tužilaštvu smatraju da bi na slobodi mogao da bude opasan za građane, pa i da ponovi krivično djelo.

Zbog djela za koje se tereti, Mustafa Hasanbašić mogao bi da bude osuđen na deset ili više godina zatvora. Osumnjičeni za učešće u pokušaju teškog ubistva, Benjamin Ćosović, trebalo bi da sutra bude sproveden u Republičko tužilaštvo.

Ćosovića je policija najprije uhapsila i sprovela u dobojsku bolnicu iz koje je pokušao da pobjegne skokom kroz prozor. Hasanbašić je nakon napada oteo automobil taksisti i uspio da pobjegne policiji.

Sakrivao se u minskom polju u Maglaju, a narednog dana je uhapšen. Hasanbašić je 97. godine u Cirihu ubio Italijana Đusepea Sidu, a uhapšen je u BiH tek 2000. godine. Nakon pete godine izdržane kazne, pobjegao je iz zeničkog zatvora u pauzi izricanja presude na ponovljenom suđenju.