Pravobranilac položio zakletvu - njegov zamjenik se nije ni pojavio!

19:27, 12.09.2017.
Thumbnail

Milimir Govedarica i zvanično je postao Pravobranilac Republike Srpske. Položio je zakletvu na početku zasjedanja.

Interesantno, to nije uradio njegov zamjenik Borislav Jeličić. Nije bio u sali i pored toga što je i njegovo imenovanje nedavno objavljeno u Službenom glasniku. Protiv njega je u toku istraga zbog sumnje u malverzacije tokom prodaje zemljišta “Poljoprivredne škole” u Banjaluci. Milimir Govedarica o tome nije pričao. Interesuje ga, kaže, samo posao.

"Imajući u vidu stvarno obim posla koje pravobranilaštvo obavlja, a prije svega zaštita imovinskih prava RS, imajući u vidu čitav niz odluka, koje možemo reći da su sporne i predstavljaju neku negaciju prava, a u tom pogledu, čeka nas veliki posao", rekao je Milimir Govedarica, novoizabrani Pravobranilac Republike Srpske.

Zato jeste pričala opozicija. To što i Jeličić nije položio zakletvu zasmetalo je Adamu Šukalu. Tvrdi da je na taj način prekršen poslovnik.

"Odgovornost gospodina Jeličića će se utvrđivati u sudskim postupcima, odnosno u ovim istražnim, pa onda eventualno i sudskim, ali to ne spriječava u ovoj fazi, odnosno zakon ne omogućava da on polaže zakletvu. Dakle, njegovo polaganje zaketve u NS bi bilo legitimno, i na neki način ismijavanje svega onoga što radi NS, odnosno skupštinska većini", kaže Adam Šukalo, poslanik SNS-a u Narodnoj skupštini.

"Što se tiče ove tačke dnevnog reda, ona uopšte nije na današnjem dnevnom redu. Ja vas zaista stvarno ne razumijem. Tako smo vas pristojno saslušali. Nijedno vaše pitanje danas, a bilo ih je mnogo niste dozvolili da se ja očitujem po poslovniku. Va niko ne prekida gospodine Šukalo, vi stalno upadate u riječ", rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS (Ujedinjena Srpska).

Ime zamjenika republičkog pravobranioca konačno je osvanulo u Službenom glasniku RS prije osam dana, i pored toga što je, još na sjednici 20. jula, imenovan na tu funkciju. I to nakon izvještavanja ATV-a i prijetnje lidera NDP-a Dragana Čavića da će zbog neobjavljivanja te odluke podnijeti prijavu protiv direktora Službenog glasnika.