Počinju konsultacije o budžetu i ekonomskoj politici

19:38, 12.11.2017.
Thumbnail

U prvoj rundi posrećilo se samo političkim paritijama koje će dogodine iz budžeta dobiti oko pola miliona maraka više, dok će svi ostali na konsultacijama pokušati da ispregovaraju svoje.

Poslodavcima u prednacrtu budžeta i ekonomske politike nije prošla ideja da se urgentno riješi problem refundacije trudiničkih bolovanja, jer je vlada to ostavila za 2020. Ponovo će to tražiti na konsultacijama kao i smanjenje zbirne stope doprinosa.

vlcsnap-2017-11-12-19h33m42s250

"Naše analize pokazuju da ćemo u 2017. uplatiti oko 120 miliona maraka više poreza i doprinosa i naša projekcija je negdje da bi u toku iduće godine trebalo doći do smanjenja poreza i doprinosa za 3 procenta što znači sa sadašnjih 62 na 59 odsto", rekao je Saša Trivić iz Unije poslodavaca RS.

I sindikat traži rasterećenje privrede u korist povećanja plata, jer tvrde da se drugačije neće zaustaviti masovan odlazak radnika. Traže i povećanje najniže plate i primanja u javnom sektoru, a najglasniji su za sada prosvjetari.

vlcsnap-2017-11-12-19h34m02s6

Od ministra finansija dobili su jasno ne i poruku da Vlada ostaje dosljedna dogovoru sa MMF-om o smanjenju potrošnje na plate. Ipak predsjednik Republike najavio je tu mogućnost u slučaju da se ostvari ekonomski rast od 3,5 odsto.

vlcsnap-2017-11-12-19h34m21s129

"Najavili ste mogućnost povećanja plata radnicima u javnom sektoru ukoliko se ostvare neki ekonomski pokazatelji. Jesam rekao. Kakve su vaše procjene? Nemamo još procjene, ali onako kako smo rekli tako ćemo i uraditi", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

vlcsnap-2017-11-12-19h34m47s140

Budžet za socijalna davanja Vlada nije smanjivala, a kako je manje korisnika boračka Udruženja traže povećanje ličnih i porodičnih invalidnina. Realno je 5 odsto tvrdi Nedeljko Mitrović jer je prošle godine u budžetu ostalo 6 miliona maraka.

Ove godine ostaće i više pa smatraju da se može naći mjesta i za jednokratnu pomoc porodicama nestalih civila od 500 maraka godisnje U nacrtu nije prošao prijedlog Boračke organizacije da se uvede naknada od 170 maraka za oko tri hiljade boraca koji nemaj uslove za penziju.

"Aposlutno nećemo odustati od toga da ponovim još jednom mi smo sa dva pitanja izašli pred premijerku nismo postavili bezbroj zahtjeva nerealnih koji se ne mogu ispuniti. To je jedno od pitanja od kojih apsolutno nećemo odustati kroz konsultacije i raspravu", rekao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Penzioneri osim obećanog povećanja penzija od dva odsto u prvom kvartalu nemaju posebne zahtjeve. Tradicionalno glasni poljioprivrednici tek treba da formulišu svoje zahtjeve, a predsjednik udruženja Stojan Marinković kaže da se neće odustati od onoga što vlada nije prihvatila ni prošle godine. Traže zakonskih 6 odsto budžeta za poljoprivredu.