Poznati vajar obišao spomenik na Tjentištu

20:51, 13.02.2018.
Thumbnail

Mada u devedesetoj godini, čuveni srpski i svjetski vajar Miodrag Živković, autor spomenika Bitke na Sutjesci djeluje izuzetno vitalno, pa je bez problema savladao uspon obišavši teren iznad spomenika.

Uvjerava da su i kosturnica i spomenik na sigurnom i da nisu ugroženi klizištem, jer su na čvrstom tlu.

"Tako da će kosturnica po meni ostati. Spomenik ne dolazi u obzir da može da bude pomeren", kaže Miodrag Živković, autor Spomenika na Sutjesci.

Da ga voda ne bi ugrožavala, iznad spomenika treba ozidati kanale ili podići zidove, preporučuje Živković. Pohvalio je rukovodstvo Nacionalnog parka koje je prema njegovim instrukcijama prošle godine počelo izbjeljivanje spomenika. Prva faza je završena, a ostale su još tri.

"Zadnja faza će biti silikoniranje i potpuno presvlačenje spomenika koje ća ga držati u ovoj snježnoj boji. Bar trideset godina je garanacija", kaže Dejan Pavlović, direktor NP „Sutjeska“.

Nakon raspada Jugoslavije, spomenik na Sutjesci gotovo da je bio zaboravljen, ali je posljednjih godina sve više posjetilaca u Dolini heroja.

Omladina iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije okuplja se ljeti na OK festu, a spomenik je inspiracija mnogim umjetnicima, čak i rokerima iz Brazila koji su ga stavili na omot albuma i snimili spot na Tjentištu.

"Ja mislim da će to običan čovjek i dalje nositi u svojoj duši. Nikada ovaj dio svijeta neće doživjeti da ima takvu državu kavu smo mi imali u svoje vrijeme, nikada", kaže Miodrag Živković, autor Spmenika na Sutjesci.

Živković je najavio i da će ovaj spomenik slavnoj epopeji iz Drugog svjetskog rata biti dio izložbe u američkom muzeju u Njujorku čije otvaranje je najavljeno za jul ove godine.