Povrtlari traže sastanak sa Dodikom, spremili spisak zahtjeva!

19:45, 10.02.2018.
Thumbnail

Tražimo sastanak sa predsjednikom Miloradom Dodikom, jer sa ministrom i premijerkom ne možemo da nađemo zajednički jezik, poručuju povrtlari iz Srpske.

Hvataju posljednji voz pred izradu ovogodišnjeg Pravilnika o podsticajima uvjereni da imaju dobre šanse da dobiju veći dio onoga što traže zbog najavljenih dodatnih 10 miliona u budžetu za poljoprivrednike.

Prošle godine sastali su se sa predsjednikom nakon što je Pravilnik usvojen i ostali na 350 hiljada maraka. Dosjetili su se da je, ove, pametnije razgovarati prije njegovog donošenja.

"Predsjednik Republike nas je zvao prošle godine na jedan sastanak. Evo ove godine smo tražili, evo već treći put tražimo da nas primi kako bi i njega upoznali sa nepovoljnom situacijom u povrtlarstvu", kaže Branko Mastalo predsjednik Udruženja povrtlara RS.

Ako se sasatanu sa predsjednikom, imaće povrtlari da mu štošta kažu. Mimo lošeg stanja u njihovoj oblasti, predaće mu i spisak, odavno sastavljenih, zahtjeva.

"Fiksno deset miliona maraka, premija za prodato povrće od 4 odsto budžeta, da se uvrste sve povrtlarske kulture, podsticaje za mehanizaciju, izgradnju skladišta i 200 litara goriva po hektaru", stoji na listi zahtjeva.

vlcsnap-2018-02-10-19h14m31s111

Ove godine povrtlari su posebno optimistični, jer se povećao budžet za poljoprivredu pa se nadaju da će i njih zapasti veći dio kolača nego ranije.

"Evo sada se ukazala šansa da se i našim zahtjevima udovolji i da se iz tih 10 miliona rasporedi", kaže Branko Mastalo predsjednik udruženja povrtlara RS.

Povrtlari kažu da bi, od ove godine, u podjeli podsticaja trebalo da se, o njima, povede više računa. Mastalo priča da se sjeća i boljih vremena, do 2014.godine, kada su proizvođači povrća, uglavnom, dobijali ono što su tražili. Danas je, dodaje, drugačije pa nemaju mnogo izbora nego da se bore kako znaju i umiju.

Treću godinu za redom povrtlari postavljaju isto pitanje:" Treba li povrće Republici Srskoj?" Ove godine, kažu, neće prihvatiti manje od onoga što traže.