Povrtari u nemilosti otkupljivača: Neće biti interventnog otkupa

20:32, 13.01.2017.
Thumbnail

Samo na području Semberije ostalo je 650 tona cvekle koja je, i pored ugovorenog otkupa, ostala na njivama i u skaldištima. Koliko i kojeg povrća je najviše ostalo po trapovima, ne znaju ni u Udruženju povrtara ni u Savezu poljoprivrednih proizvođača Srpske. I jedni i drugi tvrde - mnogo. Do njih su došle informacije da su, osim cvekle, kupus i krompir takođe u nemilosti otkupljivača.

Povrtar Rade Jovičević, svakodnevno obilazi skladište sa 100 tona cvekle i pita se šta da radi. U posljednji čas od otkupa je odustala slovenačka firma. Sa četiri hektara nije se mučio ni da je izvadi, zaoraće je. Kaže da je ne može donirati javnoj kuhinji ili udruženjima jer je namjenjena industrijskoj preradi.

"Moramo tražiti zajedničko rješenje svi na terenu i kupci, mora se uključiti i Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, da se svi uključimo da tražimo izlaz, neko rješenje", kaže Rade Jovičević, povrtlar iz Trnjaka kod Bijeljine.

U Savezu poljoprivrednih udruženja Srpske, kažu da su poljoprivrednici razapeti između velikih ulaganja u proizvodnju i slabog otkupa i naplate. Naš poljoprivrednik je nezaštićen, i to otkupljivači komotno koriste, poručuju iz Saveza.

"Što ćemo opet nastojati da izguramo, barem za iduću godinu to je da u marketima u RS, naročito u stranim marketima, mora da bude minimum 50 odsto domaćih proizvoda kada je u pitanju voćarstvo, povrtarstvo i stočarska proizvodnja. S obzirom da imaju mogućnost uvoza daleko jeftinijih proizvoda iz zemalja okruženja i EU, onda jako teško uspijevamo da ubijedimo domaće proizvođače - prerađivače da otkupe domači proizvod", istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da interventnog otkupa viškova neće biti. Pomogli su voćarima, tako što su ih spojili sa otkupljivačima. Povrtari im se, osim pojedinačnih slučajeva poput Radeta Jovičevića, nisu obraćali. Savjetuju ih da na vrijeme dogovore otkup i zaštite se ugovorima.

"Gospodin Jovičević će biti obavješten o tome o stavu ministarstva da li mu se u tom smislu može na neki način pomoći. Ono što ministarstvo daje kao jednu vrstu pomoći to je pomoć od 500.000 maraka godišnje za otkup domaće sirovine koju dajemo otkupljivačima, voća i povrća. Ta procedura je u toku, Agencija za agrarna plaćanja razmatra, obrađuje te zahtjeve", izjavio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Hoće li novca za otkup viškova ove godine biti teško je prognozirati. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da tek kreću u izradu pravilnika.