Povrijeđeni deminer radio na najopasnijim lokacijama u BiH

18:26, 22.08.2016.
Thumbnail

Deminer Mladen Gluhović (42) iz Pala, koji je teško povrijeđen na Pančićevom vrhu prilikom uništavanja zaostalih kasetnih bombi iz NATO bombardovanja 1999. godine, nije u životnoj opasnosti i očekuje ga operacija oka u kojem ima geler, saznaje „EuroBlic“.

U eksploziji bombe MK-4 u nedjelju zadobio je i prelom dva rebra, ima povrede grudi, šake i noge. Nalazi se na Odjeljenju intenzivne njege i imaće najbolju njegu ljekara beogradskog VMA.

Detaljnije informacije kako se nesreća dogodila njegova porodica i prijatelji još nemaju. Za sve njih najvažnije je da je živ i da će se oporaviti.

- Ovo je prvi put da je doživeo nesreću na terenu, a radio je svugdje, na najopasnijim mjestima u BiH. Prošao je čitavu Krajinu i Posavinu. Ali, eto, nesreća se dogodila u Srbiji gdje je nedavno otišao da radi – pričaju oni koji ga poznaju.

Gluhović je do svoje 37. godine radio u vojsci, a onda je otpušten. Kada je ostao bez posla sila prilika ga je natjerala da počne da radi ovaj posao i postane deminer, jer je morao da brine o porodici.

- Nikada se nije žalio da mu je teško. Radio je sve kako bi obezbijedio porodici normalan život i da ne oskudijevaju – pričaju Gluhovićevi prijatelji.

Bio je razveden, a u međuvremenu mu je bivša supruga preminula. Tada je on dobio starateljstvo nad troje djece od 9, 10 i 15 godina.

- Ima dva sina i ćerku i samo je mislio na to kako da im obijezbedi sve što im je potrebno – pričaju prijatelji.

Gluhović je bio dio tima Udruženja za borbu protiv mina „Stop mine“ Pale, koje aktivno učestvuje u protivminskim akcijama u BiH i regionu jugoistočne Evrope. U trenutku nesreće radio je kao član deminera firme “Saturija”, koja čisti zaostale bombe na Kopaoniku.