Potpisan sporazum o restrukturisanju - 51,3 miliona evra za Željeznice RS

19:55, 20.03.2018.
Thumbnail

Vlada Republike Srpske i Svjetska banka stavile su potpis na ugovor o kreditu od 51,3 miliona evra, na period otplate od 32 godine, za prvu fazu restrukturisanja Željeznica Republike Srpske. 43 miliona namijenjena su za obaveze prema radnicima, čiji broj će se i u ovoj godini smanjivati.

"Za prvu godinu nam je plan, od početka restrukturiranja da to smanjimo za 500 radnika, a dodatnih 500 radnika da smanjimo do kraja restrukturiranja 2021.godine", rekao je ministar saobraćaja Republike Srpske Neđo Trninić.

"Ovaj iznos kredita, sa ovako dugim rokom i niskom kamatnom stopom, neće opteretiti servis kredita pod jednim uslovom da Željeznice više ne stvaraju gubitke", rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Restrukturisanje se ne radi po stvarnim potrebama i nismo zadovoljni sistematizacijom, kaže sindikalac Zlatko Marin.
Dug prema nama, koji priznajemo su neisplaćene plate, topli obroci i tužbeni zahtjevi, kaž Marin, za sve preko toga - neko je morao da odgovara.

"Dug poreza i doprinosa, koji su nama odvojeni od plata, a nisu uplaćeni, to naš dug nije. Niko za te gubitke koje sad moramo pokrivati kreditom ne odgovara", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti radnika ŽRS.

Jedini koji nose teret restrukturisanja su radnici, kaže Marin. Ministar Neđo Trninić odgovara da moraju imati razumjevanja i da svi zelje sindikata neće moći da se ispune , ali da je najvaynije će radnici biti obeštećeni.