Potomci Milana Nedića podnose tužbu protiv Dačića, Vulina i Omerovića

13:37, 03.06.2017.
Thumbnail

Porodica Milana Nedića, predsjednika vlade Srbije tokom njemačke okupacije, najavila je da će podnijeti tužbu protiv aktuelnih ministara Aleksandra Vulina i Ivice Dačića, kao i Mehe Omerovića, predsjednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije. 

Tužba će, kako kažu, biti podnesena zbog njihovih izjava o ulozi Milana Nedića tokom nacističke okupacije Srbije.

Aleksandar Nedić, jedan od potomaka Milana Nedića, kaže da će podnijeti tužbu ako Vulin, Dačić i Omerović nastave da vrše pritisak na sud u kojem se trenutno vodi postupak o rehabilitaciji Nedića.

"Oni žive i rade od poreza građana i imaju pravo na svoje privatno mišljenje, ali svojim izjavama utiču na sud i na proces rehabilitacije Milana Nedića. Ako tako nastave, to ćemo i uraditi", rekao je Aleksandar Nedić.

Sa druge strane, Meho Omerović, predsjednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kaže da ga je tužba obradovala.

"Dokazaću na sudu ono što je istorijska činjenica - sramna uloga Milana Nedića u Drugom svjetskom ratu. Pozivam ih da pozovu i ostale porodice saradnika okupatora sa kojima su njihovi preci zajedno služili Hitleru. Grehota je da ih sada razdvajamo kad su zajedno bili od početka do kraja rata. U službi fašista i nacista", rekao je Omerović.

On je dodao da očekuje da po istoj logici i po sličnom pravu mogu da ga tuže i familije ustaša koje su skončale u Blajburgu.

"Sa njima su zajedno pred partizanima bježali i mnogi iz Nedićeve i Ljotićeve vojske. Dokazali da su ostali na istoj, poraženoj fašističkoj zločinačkoj strani od početka do kraja Drugog svetskog rata", rekao je Omerović.

(Danas)