"Pošte Srpske" se povlače iz sudskih sporova

19:56, 24.09.2016.
Thumbnail

"Pošte Srpske" povlače se iz sudskih sporova, jer je nakon presude Ustavnog suda BiH u slučaju laktaškog vodovoda Budućnost, i Vrhovni sud Srpske promijenio praksu.

U kompaniji "Elta kabel" kažu da tužbe više ne stižu na njihovu adresu, a Pošte su protiv njih obustavile desetine sporova. Račune od sada većinom šalju preko svojih inkasanata, ali se plaše reakcije republičkog inspektorata.

"Nakon odluke Vrhovnog suda Republike Srpske i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine procesi protiv kompanije Elta kabel više se ne pokreću. Što se tiče problema sa inspektoratom, ima inspektora koji na sebi svojstven način i dalje šalju tužbe odnosno krivične postupke ostvaruju prema pojedinim preduzećima, konkretno i u našem slučaju se to desilo", izjavila je Iva Đudurović, portparol kompanije "Elta kabel".

U Republičkom inspektoratu kažu da je zakon još na snazi pa ne odustaju od njegove primjene. Ne kriju da imaju problema jer sve više preduzeća krši zakon.

"Takvo ponašanje sudova dovelo je do situacije da su naše aktivnosti zapravo usporene i redukovane. Kontrole se vrše u nekom manjem obimu, ali dok je god ovaj zakon na snazi svakako će se kontrolisati njegova primjena", rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

U Poštama Srpske nisu htjeli da komentarišu pojedinačne slučajeve. Kažu da im posao, i dalje dobro ide i da nemaju većih problema sa odlivom klijenata. Razlog je što je Vlada Srpske zadužila sva ministarstva, da svim preduzećima i ustanovama sugerišu da račune nastave slati putem “Pošta Srpske”.

"Svakako je i prije odluke i poslije odluke bilo preduzeća koja su djelimično dostavljala račune putem pošte odnosno djelimično poštovala Zakon o poštanskim uslugama RS. Ali to svakako nije puno uticalo na rezultate poslovanja", kazala je Željka Koljančić, portparol "Pošta Srpske".

Instrukciju vlade dobila su i sva komunalna preduzeća koja su mahom zbog viška zaposlenih račune slali preko svojih kurira.

U udruženju "Vodovodi" kažu da su nakon presude zaključili da svi mogu raditi šta im je volja. Zakon je na snazi i rizikuju tužbu, ali će na kraju sigurno dobiti spor.

"Donesen je zaključak da se proslijede odluke i Ustavnog suda BiH i Vrnhovnog suda RS svim članicama udruženja. Te da se svaka članica u skladu sa odnosima koje ima s Poštama tako rješava svoj odnos sa Poštama i u skladu sa svojim interesima", izjavila je Branka Ristić, udruženje "Vodovodi Republike Srpske".

U Ministarstvu saobraćaja i veza kažu da su od Ustavnog suda BiH tražili preispitivanje sporne odluke. Očekuju pozitivan odgovor jer će "Pošte Srpske" biti u ozbiljnim problemima ako svi krenu sa kršenjem zakona.