Poruka sa samita u Draču: Uskoro ozbiljne regionalne investicije

16:09, 26.08.2017.
Thumbnail

Zvaničnici zemalja Balkana ukazali su na važnost da što prije budu realizovane obaveze iz Akcionog plana za produbljivanje ekonomske integracije u regionu, dogovorene u julu na Samitu u Trstu, te da treba pokrenuti strukturalni dijalog između šest ekonomija i privatnog sektora.

Učesnici neformalnog sastanka u albanskom gradu Draču, gdje su bili premijeri zemalja Zapadnog Balkana i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, istakli su da će realizacija definisanih zadataka iz Akcionog plana ojačati ekonomije zemalja regiona i unaprijediti zemlje kandidate za ulazak u EU.

Regionalni ekonomski prostor na taj način postaće atraktivniji za investitore, biće obezbijeđena konkurentnost na globalnom tržištu i poboljšani izvozni kapaciteti, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Učesnici su naglasili i važnost digitalne transformacije društva i ekonomija regina da bi postao poželjnije mjesto za poslovanje i nove investicije.

Na sastanku je naglašeno da je digitalna transformacija društva preduslov za povećanje efikasnosti javnog sektora i poboljšanje ukupnih uslova poslovanja i unapređenja konkurentnosti, te bržeg razvoja i rasta ekonomije.

Učesnici su izrazili opredjeljenje za dalje aktivnosti na putu evropskih integracija, te naglasili da takve aktivnosti podrazumijevaju i jačanje konkurentnosti Zapadnog Balkana.

Učesnici današnjeg skupa najavili su da će u narednom periodu biti organizovane konferencije na kojima će biti predstavljeni ozbiljni investicioni projekti regionalnog karaktera, za šta su svi iskazali interes.

(Srna)