Porodice istrajne: Institut za traženje nestalih BiH radi nelegalno

19:51, 04.09.2015.
Thumbnail

"Nećemo dozvoliti ukidanje Upravnog i Nadzornog odbora i Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH", poručuju srpski predstavnici porodica zarobljenih i nestalih.

Ukidanjem ovih organa doći će do centralizacije upravljanja, a sve odluke biće donošene samo u korist bošnjačkog naroda, tvrdi Nedeljko Mitrović, predsednik ove organizacije. Istrajaće, kaže, u namjeri da se čuje glas i srpskih porodica koje su izgubile bližnje u ratu.

" Da se može nadzorni odbor brisati, zato što ima revizija na nivou BiH, ali upravni odbor kao jedan kontrolni organ sigurno ne smijemo dozvoliti kao i ovaj kolegij direktora treba da ostane u ovakvoj form", Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica izgubljenih i nestalih.

U Institutu za nestala lica BiH danas nisu odgovarali na pozive ATV-a. Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i tražernje nestalih lica tvrdi da su obe institucije radile usaglašeno. Situacija se, međutim, promijenila, i sada federalni predstavnici zahtjevaju jednog direktora i ukidanje oba odbora.

Kojić tvrdi da se u Institutu već neko vrijeme odluke donose nelegalno.

" Ne treba zaboraviti da je kolegijumu direktora, osim srpskog člana istekao mandat, upravnom i nadzornom odboru. Da su već dvije-tri godine istekli mandati, da se ne poštuje princip konsenzusa, a to je ono što je najvažnije za jednu takvu instituciju da treba da predstavlja sve konstitutivne narode", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i tražernje nestalih lica.

2013. godine formirana je radna grupa sastavljena od predstavnika sva tri konstitutivna naroda, kako bi se utvrdila upravljačka struktura instituta. Radna grupa je ukinuta, a posao imenovanja nikada nije završen. Upravo njeno ponovno osnivanje traže srpski predstavnici porodica zarobljenih i nestalih lica.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!