Popunjene fotelje u Brčkom, gradonačelnik Siniša Milić

20:49, 15.11.2016.
Thumbnail

Gradonačelnik Brčko distrikta u naredne četiri godine biće Siniša Milić iz SNSD-a, koji je u prošlom sazivu obavljao dužnost šefa Odjeljenja za javni registar. Odlučili su tako poslanici Skupštine distrikta na konstitutivnoj sjednici.

Njegov zamjenik će,  najvjerovatnije, biti dosadašnji gradonačlenik, HDZ-ovac Anto Domić. Primopredaja gradonačelničke funkcije najavljena je sutra ujutro.

„Ja sam siguran da ćemo u narednih petnaestak dana imati i novi kabinet. To podrazumijeva i ažurnost predstavnika političkih partija koje će predlagati svoje kandidate za članove vlade. Ja sam danas ponovio da očekujem da budu ponuđeni oni kandidati koji su zaista kompetentni“, rekao je  Siniša Milić, novoizabrani gradonačelnik Brčko distrikta.

Poslanici su danas izabrali i predsjednika Skupštine. To je Esed Kadrić iz SDA, doskorašnji zamjenik gradonačelnika. Potpredsjednik Supštine distrikta je Ivo Filipović iz HDZ-a.

„Ovaj saziv je takav da sam se ja opredijelio da ponudim poslanicima u skupštini da sagledamo mogućnosti da se neke nadležnosti u drugim institucijama, koje su u ovom trenutku istrgnute iz kontrole parlamenta, vrate u nadležnost kontrole skupštine“, rekao je  Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Nova stara vladajuća većina koju čini 21 poslanik iz SNSD-a, SDS-a NDP-a, HDZ-a, SDA ,SBB-a, SBiH i dva poslanika albanske i turske nacionalne manjine, raspodijelila je i resore u izvršnoj vlasti. Da bi zadovoljli sve apetitie formiraće se i 12. resor i to za evropske integracije na čijem čelu će biti Hrvati. Oni će biti nadležni za još dva resora..

„Mi iz reda HDZ-a, naravno, nismo u cjelosti zadovoljni. Ako znamo da i ostala dva naroda nisu u cjelosti zadovoljna , onda nam preostaje da podijelimo to zadovoljstvi ili nezadovoljstvo, kako hoćete", izjavio je  Ivica Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Srbi su uz mjesto gradonačelnika dobili četriri resora i mjesto sekretara. Bošnjaci će upravljati sa pet odjeljenja , a osim mjesta predsjednika Skupštine pripalo im je i mjesto glavnog koordinatora  vlade. Gradonačelnik će imati i  šest savjetnika i to po dva iz sva tri naroda.