Pomoćnik ministra branitelja: Sve zlo regiona dolazi iz BG

14:02, 28.08.2017.
Thumbnail

Predsjednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović napustio je danas konferenciju u Zagrebu o nestalima, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih ratnih veterana Stjepan Sučić rekao da "sve zlo u regionu dolazi iz Beograda".

Odalović, koji je i generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) Srbije, napustio je skup o temi "Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Hrvatske", poslije niza uvreda hrvatskog zvaničnika na račun Srbije i nekadašnje JNA.

Povodom ovih optužbi, Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati ovakav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vrijeđa država Srbija i napustio konferenciju.

Odalović je izjavio da prvenstveno nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotrebljavaju jer su se okupili da se rješava sudbina nestalih lica.

"Ostrašćenost sa kojom je predsednik /hrvatske/ komisije govorio o Srbiji bila je toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu, čiji je on ipak bio domaćin, bilo ponižavajuće", rekao je Odalović.

On je istakao da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rješenju sudbine nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

"To je humanitarno, civilizacijsko, ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvaničnika Hrvatske", dodao je Odalović.

Sučić, koji vodi Komisiju Vlade Hrvatske za zatočene i nestale, umjesto izvještaja, izrekao je brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa, prenijeli su beogradski mediji.

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena "velikosrpska agresija" i da je tada bivša JNA "okupirala hrvatske teritorije i izvršila brojne teške zločine".

Konferencija je sazvana s ciljem ubrzanje procesa traženja nestalih lica, informisanje članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju ovaj proces. /kraj/vš/ab