Poljska traži izvinjenje zbog izjava šefa FBI-a o holokaustu

19:32, 19.04.2015.
Thumbnail

Poljska je danas zatražila formalno izvinjenje SAD nakon što je šef Federalnog istražnog biroa (FBI) u svom članku sugerisao da Poljska dijeli odgovornost za holokaust zajedno sa Njemačkom.

Američki ambasador u Poljskoj Stephen Mull primiće zvaničnu protestnu notu i zahtjev za izvinjenjem zbog članka direktora FBI Jamesa Comeyja, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Poljske Marcin Wojciechowski.

Comey članku u Washington Postu od 16. aprila sugeriše da je Poljska bila saučesnik u nacističkom genocidu nad evropskim Jevrejima.

On navodi "da u svojim glavama, ubice i saučesnici Njemačke, Poljska i Mađarska, smatraju da nisu učinili nikakvo zlo. Oni su ubijedili sebe da je to bila prava stvar koju su morali da urade".

Predsjednik Poljske Bronislav Komorovski rekao je da Comeyjevi komentari pokazuju "potpuno nepoznavanje istorije" i da je to "uvreda za hiljade Poljaka koji su pomagali Jevrejima".

Mull je danas ponudio neformalno izvinjenje u Varšavi na ceremoniji obilježavanja 72 godine od ustanka u varšavskom getu.

"Bilo kakva sugestija da Poljska ili bilo koja druga zemlja osim nacističke Njemačke, snose odgovornost za holokaust, je pogrešna, štetna i uvredljiva", rekao je on novinarima.

Šest miliona Poljaka ubijeno je tokom nacističke okupacije Poljske tokom Drugog svjetskog rata. Polovina tog broja bili su Jevreji, a ostali hrišćani.