Poljoprivredna škola u Prijedoru ugostila ministre Srpske i Srbije

20:45, 02.12.2017.
Thumbnail

Vruće kiflice i domaći sir za ministre prosvjete Republike Srpske i Srbije.

U obilasku prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole počastili su se ''s nogu'' a onda nahvalili učenike i praktičnu nastavu. Dali su im čistu peticu.

"Ono što mi se sviđa u Prijedoru je nešto slično kao i u Srbiji a to je da su poljoprivredne škole i kod nas jako, jako dobre. Ja u šali kažem i bolje od gimnazija, a u principu i jesu, imaju u spoljnom vrednovanju velike ocjene", rekao je  Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

"Imamo i u postojećem sistemu praktične nastave svijetlih prijmjera kako se angažovanjem nastavnika, rukovodstva škole, učenika, privrednika i grada, može postići puno ako se želi određen kvalitet i rezultat", izjavio je Dane Malešević, ministar prosvjete u Vladi RS.

Na pohvale su navikli prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Njihovu praktičnu nastavu mnogi uzimaju za primjer. Učenici godinama prave zimnicu, sokove, sir, tjesteninu, marmelade, peciva...

"Mi sami sebe izdržavamo, ta praksa je samofinansirajuća. Sve što proizvedemo mi našim učenicima, roditeljima i nastavnicima plasiramo i tako nam opstaje praktična nastava", rekao je  Mladen Dražić, direktor Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor.

Plan Ministarstva prosvjete je da dualni sistem dobije zamah u Srpskoj. Trebalo bi da se poveća broj časova praktične nastave, pogotovo u trogodišnjim školama i da učenici više vremena provode radeći u preduzećima. To, u posljednje vrijeme, kako kaže ministar, sve više traže i poslodavci.