Policija oprostila 800 kazni

10:26, 19.04.2018.
Thumbnail

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona oprostilo je svim učesnicima saobraćaja počinjene prekršaje koje je zabilježio stacionarni radar "SR 520" postavljen za vrijeme vaskršnjih praznika na magistralnom putnom pravcu Tomislavgrad – Posušje, u mjestu Brišnik.

Novopostavljeni radar u blizini osnovne škole i u naseljenom mjestu za samo pet dana registrovao je 800 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila.

Nakon utvrđenog velikog broja prekršaja kamera je iz stacionarnog radara povučena, a kao razlog povlačenja iz MUP-a su, između ostalog , naveli okolnosti uglavnom tehničke prirode. Odnosno, da na dijelu saobraćajnice gdje je postavljen radar nema adekvatnih saobraćajnih znakova upozorenja "radarska kontrola" ili "kontrola brzine".

Takođe je napomenuto da je brzina kretanja vozila na ovom dijelu magistralne saobraćajnice ograničena saobraćajnim znakom ispod 40 kilometara na sat, te je prema mjerodavnim institucijama upućen zahtjev za njegovom izmjenom i povećanjem maksimalne brzine na 60 kilometara na sat.

Uzimajući sve u obzir, stručni kolegij MUP-a ZHK je donio odluku da se vremenski period od 29. marta do 6. aprila ove godine vodi kao testno razdoblje rada stacionarnog radara, čime se svi prekršaji brišu iz evidencije.

(Nezavisne novine)