Pokret "Besa" neće u Vladu Zorana Zaeva

16:03, 28.05.2017.
Thumbnail

Pokret "Besa", druga po snazi albanska politička formacija u Sobranju, saopštila je danas da neće biti dio nove makedonske vlade Zorana Zaeva, ali da će podržati reformske procese.

"Besa", koja ima pet poslanika u makedonskom parlamentu, ranije je saopštila da neće odustati od svojih prinicipa - da u vlasti ne budu ljudi protiv kojih je Specijalno javno tužilaštvo podiglo optužnice, da se odrede rokovi za otvaranje novih procesa i usvajanje zakona, poput zakona o jezicima i drugo.

Mandatar Zaev se sa tim nije složio.

Iz SDSM-a, stranke mandatara Zaeva, saopšteno je da i pored toga što "Besa" neće učestvovati u vladi, ostaje otvorena vrata za saradnju oko podrške reformama koje predstoje u Makedoniji, kao i za sve drugo što je u interesu makedonskih državljana i zemlje.

Prema informacijama u sjedištu SDSM-a, u toku je sastanak Zaeva sa liderima buduće vladine koalicije – DUI Ali Ahmetijem i Alijansom za Albance Zijadinom Selom.

Večeras će biti održana sjednica Glavnog odbora SDSM-a, nakon čega će biti saopštena imena članova buduće vlade.

Očekuje se da sastav nove vlade u Skoplju da bude objavljen najranije sutra.

DUI je ranije danas saopštila da će u novoj vladi imati dva potpredsjednika i četiri ministra. Jedno ministarsko mesto imaće i Alijansa za Albance.

Albanski koalicioni partner u prethodnoj vladi Nikole Gruevskog, DUI, imao je trećinu vlasti – sedam ministara i dvojicu vicepremijera.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.

Stranka VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, DUI 10, pokret "Besa" pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca /DPA/ dva poslanička mandata.

(Srna)