Pojačan nadzor granice ne području Terenske kancelarije Istok

17:09, 18.05.2018.
Thumbnail

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uputili su danas na osnovu odluke ministra bezbjednosti BiH policijske službenike koji će u sastavu jedinica Granične policije zajedno s pripadnicima Terenske kancelarije Istok-Višegrad nadzirati granicu BiH s ciljem sprečavanja ilegalnih migracija.

Područje djelovanja Terenske kancelarije Istok Granične policije BiH sa sjedištem u Višegradu je granični pojas na području Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Višegrada, Rudog, Čajniča i Foče.

Slanje policijskih službenika na istočni dio granice BiH prvi je vid podrške nadležnih organa koju je Granična policija BiH tražila u nekoliko navrata zbog pojačanog migracionog pritiska, nedostatka 526 policijskih službenika i činjenice da su šestomjesečne vanredne i pojačane mjere na granici gotovo iscrpile ljudske i materijalno-tehničke resurse ove agencije, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Granična policija je tražila podršku u vidu popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika koji rade poslove graničnih provjera i nadzora, vanrednim prijemom i školovanjem dodatnog broja kadeta ili da se zbog hitnosti jedan broj radnih mjesta popuni privremenim eksterni premještajem policijskih službenika iz drugih policijskih agencija.

Od početka godine do 17. maja preduzete su mjere prema 4.266 državljana zemalja visokog migracionog rizika, a u najvećem procentu riječ je o mjerama odvraćanja od njihovog ilegalnog ulaska u BiH, kojim su vraćeni na područje Srbije i Crne Gore.

Iz Granične policije podsjećaju da od oktobra prošle godine preduzimaju mjere u skladu s Planom vanrednog angažovanja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracionom pritisku, što podrazumjeva maksimalno angažovanje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Uprkos preduzetim mjerama, krajem marta je u velikom procentu povećan broj ilegalnih migranata koji u većim grupama do 50 ljudi pokušavaju ili ilegalno prelaze granicu BiH.

Migracioni pritisak proširen je na cijelu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, ali u najvećoj mjeri na području Višegrada i Zvornika. Ovo područje žarište je od početka godine kada je aktivirana podruta iz Srbije.

Istovremeno je aktivna i podruta iz Crne Gore na području istočne Hercegovine, a povećan je i pritisak migranata na izlazu iz BiH na području Velike Kladuše i Bihaća.

U sprečavanju ilegalnih migracija Granična policija sve vrijeme dobija podršku od policijskih službenika kantonalnih i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova u BiH.

Saradnja je intenzivirana s povećanim migracijskim pritiskom, a na sastancima rukovodstava u aprilu i maju dogovorene su zajedničke aktivnosti.

Trenutno su iz drugih organizacionih jedinica Granične policije preusmjereni policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje, navodi se u saopštenju Granične policije BiH.

(Srna)