Pogledajte simulaciju napada Saudijske Arabije na Iran! VIDEO

08:00, 23.03.2018.
Thumbnail

Internetom kruži kratak animirani snimak na kojem je prikazana invazija Saudijske Arabije na regionalnog neprijatelja Iran. I ne samo invazija već, praktično, potpuno uništenje.

Invazija se predstavlja kao video-igra, ali kako navodi "Njujork tajms", "za sada sve je crtani". Ukoliko bi se do rata zaista došlo, iz sudijske perspektive to bi izgledalo ovako:

U borbi na vodi saudijska flota odnijela bi nadmoćnu pobjedu, uništavajući iranske brodove raketama, avioni F-15 i modeli "Avaks" iranske avione bukvalno bi pretvorili u prah, sudeći po igrici.

Ukoliko bi se borba preselila na iransko tlo, meta bi mogla da bude nuklearna elektrana u gradu Bušer, od koje bukvalno ne bi ostalo ništa. Sljedeća meta mogla bi da bude baza Badir, a potom i vazdušna baza Mehrabd koju bi avioni tipa "Tajfun" takođe sravnili do temelja.

bin salaman

Sljedeći napad izvršili bi tenkovi tipa M1A2 Abrams dok istovremno sa neba slijeću naoružani padobranci. Sve to iz vojnog štaba posmatra Mohamed bin Salaman, mladi ambiciozni princ koji je istovremno i ministar odbrane Saudijske Arabije. Vjeruje se da upravo on stoji iza ovog snimka koji je zvanično objavila anonimna grupa bliska kraljevskoj porodici.

Igra u kojoj se simulira napad završava se slavljem Saudijaca koji mašu transparentima sa likom princa bin Salmana.

U prvim kadrovima iranske "igre" prikazene su karikature kralja i princa Saudijske Arabije, nakon čega iranski projektili pogađaju naftna polja, a potom i gradove, vazdušne baze, protivraketne sisteme.

Sudeći prema ova dva snimka, ukoliko bi tenzije između Irana i Saudijske Arabije zaista prerasle u krvavi sukob, ne bi ostalo ništa osim pijeska.

(Blic)