Pogledajte nove planove za Kulturni centar Banski dvor!

15:39, 12.02.2018.
Thumbnail

Banjalučki Kulturni centar Banski dvor u ovoj godini nastavlja sa novim konceptom rada - planiran je višednevni festival umjetničke i džez muzike, najavljuje direktor ove ustanove Mladen Matović.

On kaže u intervjuu Srni da novi koncept rada podrazumijeva povratak nekadašnjoj praksi organizovanja reprezentativnih kulturnih događaja u vlastitoj produkciji.

"Osim pokretanja festivala umjetničke i džez muzike, bićemo partneri velikom regionalnom festivalu književnosti, a organizovaćemo nekoliko izložbi domaćih i regionalno etabliranih likovnih umjetnika", ističe Matović.

mladen matovic

On naglašava da prvi i osnovni kriterijum za nastup u Banskom dvoru mora biti kvalitet, te da je u tom smislu potpuno nevažno da li je u pitanju domaći ili strani umjetnik.

"To je princip na kojem ću insistirati i istrajati kada je riječ o programskim sadržajima u vlastitoj produkciji", napominje Matović.

Prvi i osnovni preduslov da Banski dvor zaživi u svom punom kapacitetu je potpuna sanacija zgrade. "Veoma nas raduje najava Vlada Republike Srpske da će u ovoj godini biti izdvojeno dva i po miliona KM upravo za te namjene", navodi Matović.

On kaže da će kompletan i veoma zahtjevan posao u vezi sa sanacijom Banskog dvora voditi Grad Banjaluka preko nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove, pod stručnim nadzorom gradskog arhitekte Ivana Raškovića.

"U ovoj prvoj etapi predviđeno je saniranje kompletnog krova, te sanacija fasade i stolarije. Tek kad se završe ovi obimni i zahtjevni radovi može se razmišljati o sanaciji ostalih segmenata Banskog dvora", pojašnjava Matović.

On naglašava i značaj podrške za novi koncept i program rada ove ustanove koja stiže od Grada Banjaluka i gradske Skupštine.

U ovoj godini, planirano je i otvaranje "Art terase", još jedne nesvakidašnje kamerne scene za kulturne namjene.

Ističući istorijski značaj Kulturnog centra Banski dvor, koji je krajem prošle godine obilježio 85 godina postojanja, Matović izražava zadovoljstvo načinom na koji je ta ustanova obilježila jubilej.

"U nešto više od dva mjeseca organizovali smo 24 reprezentativna kulturna događaja, ponudivši publici koncerte, književne promocije i izložbe istaknutih regionalnih i svjetskih umjetnika, istovremeno vodeći računa i o predstavljanju vrhunskih umjetničkih dometa domaće kulturne scene", napominje Matović.

Povodom jubileja, promovisana je i prigodna poštanska marka, dok je odgovarajuća istoriografska poveznica ostvarena velikim tematskim izložbama posvećenim banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću i banu Todoru Lazareviću.

Matović podsjeća da je u okviru programa obilježavanja 85 godina postojanja Banski dvor ugostio velikane poput maestra Jovana Kulundžije, pijaniste svjetskog glasa Kemala Gekića, džez pijaniste Matije Dedića i Vasila Hadžimanova, zatim gitaristu Vlatka Stefanovskog, braću Teofiloviće, kao i soprana Snežanu Savičić Sekulić.

"Sve do sada urađeno obavezuje da se i u ovoj godini nastavi istim intenzitetom i postignu još bolji rezultati", zaključio je u intrevjuu Srni Matović.

 

USKORO TENDER ZA REKONSTRUKCIJU KROVA
Grad Banjaluka raspisaće tokom ove sedmice tender za rekonstrukciju krova Banskog dvora, čija procijenjena vrijednost radova iznosi 400.000 KM bez PDV-a, a rok za završetak biće 90 radnih dana, potvrđeno je Srni u Odjeljenju za komunalne poslove.

Na zahtjev Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa, predviđeno je da krov bude bakarni, kako bi krovište zadržalo autentičan izgled.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar izjavio je Srni da je riječ o najvećem zahvatu na zgradi Banskog dvora od 1932. godine, kada je i sagrađen.

banski dvor

Prema njegovim riječima, za ukupnu, ovogodišnju rekonstrukciju biće utrošeno 2,5 miliona KM, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

On ističe da je obnova krova u ovom trenutku prioritet, budući da je objekat izložen propadanju zbog prokišnjavanja.

Bilčar je naveo da uporedo s tim, stručnjaci Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta rade na reviziji projekta rekonstrukcije fasade i stolarije, koji datira iz 2004. godine.

"Očekujemo da će taj posao biti završen do kraja ovog mjeseca, te da bi izvođač, nakon sprovedenog tendera, mogao početi radove možda već u maju", rekao je Bilčar.

On je istakao da je, u međuvremenu, u reviziji i raniji projekat ambijentalnog osvjetljenja, što bi, takođe, trebalo da bude relativno brzo završeno kako bi Grad bio u mogućnosti da što prije pokrene javnu nabavku i za ovu fazu rekonstrukcije.

Procjenjuje se da će doznačeni iznos od 2,5 miliona KM biti dovoljan da pokrije troškove uređenja krovišta, potpune obnove fasade, stolarije i ambijentalnog uređenja Banskog dvora, a moguće i djelimičnog uređenja unutrašnjosti jednog od najreprezentativnijih gradskih objekata.

(Srna)