Pogledajte koji su uslovi za upis u registar umjetnika i stručnjaka u kulturi

20:04, 19.03.2018.
Thumbnail

Uslov za upis u Registar ministarstva prosvjete i kulture je da se umjetnik najmanje tri godine profesionalno bavi umjetničkom djelatnošću, da su mu djela javno objavljena, da je državljanin Republike Srpske i BiH, te da ima prebivalište u Republici Srpskoj posljednje tri godine.

Stručnjak u kulturi, za razliku od umjetnika, mora da ima diplomu i najmanje pet godina iskustva u oblasti kulture. Ukoliko se, bilo jedni ili drugi povežu zbog ostvarivanja ciljeva i interesa u kulturi, napraviće udruženje. Sve to je predviđeno Nacrtom Zakona o kulturi.

"Registar umjetnika i stručnjaka u kulturi je polazna osnova na osnovu koje mi dalje radimo kategorizaciju i klasifikaciju udruženja u kulturi. Dakle, ako određno udruženje okuplja veliki broj umjetnika koji su registrovani u ministarstvu prosvjete kao umjetnici to je jedan od kriterija na osnovu kojeg on dobije status reprezentativnog udruženja", kaže TanjaĐaković, pomoćnik ministra za kulturu.

telop

Registar će da posluži za planiranje i provođenje kulturne politike, ali i za analizu i unapređenje pojedinih oblasti kulturne djelatnosti. Upis u registar neće biti uslov da se neko može baviti umjetnošću.

"Niko nas nije pitao za mišljenje pa ne znamo šta piše u nacrtu novog zakona", kažu u Udruženju estradnih radnika i umjetnika RS. Nadaju se da će, ipak, dobiti šansu da kažu šta, o svemu, misle.

"Mislim jako je, jako, diskutabilno šta je umjetnik, pa sam ušao u priču da li je umjetnik samo onaj ko nosi frak i leptir mašnu ili je naveo sam primjer Vanese Mej, koja nosi šljokice, ali vrhunski svira klasičnu muziku na violini, je li?", riječi su Mire Janjanina,predsjednika Udruženja estradnih radnika i estradnih umjetnika RS.

Poseban status dobiće umjetnici koji iza sebe imaju decenije umjetničkog rada.

Nacrtom zakona predviđeno je da po prvi put bude definisan status istaknutog stvaraoca. To će biti svi umjetnici i stručnjaci u kulturi čiji rad i djelo su od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

"Možemo da ih prebrojimo na prste jedne ruke", kažu u Ministarstvu prosvjete. Jedan od uslova je da se 30 godina profesionalno bave umjetnošću, a država bi im se, novčano, odužila mjesečnom naknadom u visini prosječne plate.

"Ovdje ima dvostruka uloga. Prva uloga je da ima svoj status istaknut i da ga materijalno pomognemo. To materijalno pomaganje ne znači da treba da prima 5.000 već da ima neku apanažu od koje može da popije kafu u zgradi pozorišta. Moramo napraviti kriterijume kao što je francuska akademija 169 pa dok neko ne umre nema drugog", kaže Nenad Novaković, direktor Narodsnog pozorišta RS.

Nacrt zakona uređuje i budžetsku podršku projektima i programima u kulturi. Ministarstvo poručuje da Zakon o kulturi treba da zavede red i na nezavisnoj kulturnoj sceni i među organizacijama civilnog društva. Umjetnici, koji ne budu upisani u registar moći će neometano da se bave umjetnošću, jer nisu propisane kazne za one koji ne budu u registru.