Pogledajte kako je vjetar odnio čovjeka u Holandiji! VIDEO

17:11, 19.01.2018.
Thumbnail

Najmanje sedam osoba izgubilo je danas život u snažnoj oluji koja je pogodila Holandiju, Belgiju, Njemačku i druge evropske države.

Najmanje tri osobe su izgubile život u Njemačkoj, gdje je vetar rušio drveće i gurao kamione van puta.

Zbog naleta vjetra i do 140 kilometara na sat, otkazano je i stotine letova. U Briselu je poginula žena nakon što joj je drvo palo na automobil, a u Belgiji je povrijeđeno nekoliko osoba.

U istočnoj holandskoj provinciji Overesejl poginuo je muškarac od 62 godine kada ga je udarila u lice grana drveta, a drugi 62-godišnji muškarac je izgubio život kada je u istočnom gradu Enshedeu na njegov automobil palo drvo.

U centralnom gradu Vurenu preminuo je 66-godišnji čovjek kada je pao sa visine od nekoliko metara, a policija istražuje uzrok pada, uključujući i olujni vetar.

Olujni vjetrovi, snežne padavine i poledica izazvali su u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Rumuniji i drugim dijelovima Evrope nestanak električne energije, otkazivanja i kašnjenja u drumskom, željezničkom, avio i vodenom saobraćaju.

Sa međunarodnog aerodroma Šiphol u Amsterdamu otkazano je 260 letova zbog oluje i vjetrova koji dostižu 140 kilometara na sat.

U Njemačkoj su obustavljene sve usluge željezničkog operatera "Dojče ban" u zapadnoj njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna - Vestfalija, inače najnaseljenijoj saveznoj državi, zbog čega je na stotine hiljada putnika pogođeno.

Holandska meteorološka služba izdala je crveni alarm, najviši stepen upozorenja, u većini dijelova zemlje.

Vjetrovi u gradu Huk van Holand duvaju brzinom od 140 kilometara na sat.

Željeznički saobraćaj trpi, takođe, mnogo odlaganja i otkazivanja.

U Minhenu je osam domaćih letova otkazano, saopštili su zvaničnici aerodroma.

Belgijska luka Gent zatvorena je zbog oluje koja je pogodila Belgiju, Holandiju i Njemačku.

Belgija je podigla nivo upozorenja na narandžasti - drugi najveći stepen upozorenja na oluje, na sjeveru zemlje, a u prijestonici Briselu morao je da bude obustavljen tramvajski prevoz. Nekoliko parkova u Briselu također je zatvoreno.

Na međunarodnom aerodromu Zaventemu u Belgiji avio-prevoz odvija se, uglavnom, bez ometanja, prenijela je američka agencija.

(avaz)