Pogledajte kako je u Čikagu obilježen Dan Republike Srpske FOTO / VIDEO

18:20, 16.01.2018.
Thumbnail

Srbi u Čikagu u subotu 13. januara obilježili su Dan Republike Srpske i slavu Svetog Arhiđakona Stefana.

U organizaciji ovdašnjeg Udruženja Srba Republike Srpske poslije bogosluženja u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Čikagu i pomena za sve poginule u nedavnim ratovima u crkvenom domu održan je akademski program sa prigodnim besjedama.

-Sa ponosom danas slavimo Dan Republike Srpske, a 26 godina njenog postojanja pokazauju da Srpska nije slučajan izbor naroda niti smo je dobili na sudu. Izborili smo je kao istinsku težnju srpskog naroda koji se vjekovima borio za slobodu, slobodu koju smo bezgranično dijelili sa drugima. Boreći se za sobodu naše zemlje na kojima je živio srpski narod natopljene su krvlju naših predaka. Republika Srpska je sagrađena na čvstim temeljima, zacemetnirana krvlju najboljih sinova našeg naroda. Ti temelji ponekad bivaju napadani, ali krv onih pravednika i ljudi koji je vode čine je postojanijom i stabilnijom. I ostaće takva za sva vremena, rekao je predsjednik Udruženja Srba Republike Srpske u Čikagu Mirko Simić.

slava-Republike-Srpske-u-Cikagu-782

Konzul žeran Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović je čestitajući praznike istakao da je Republika Srpska nastala kao izraz težnje opstanka srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ona od svog nastanka napreduje i jača zahvaljujući podršci Republike Srbije, ali i Srba u rasejanju. On je poručio da je bitna i podrška koju Srbi iz Amerike pružaju Republici Srpskoj, koji su u mislima sa svojim narodom pomažući na svaki mogući način jer to je „vaš zavičaj i Republika Srpska“. Konzul Radulović se zahvalio Udruženju Srba iz Republike Srpske što i u Čikagu obilježava ove značajne praznike.slava-Republike-Srpske-u-Cikagu-783

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić prenio je čestitke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednice Vlade Željke Cvijanović.

-Svjedoci smo da se stvara novi svjetski poredak, onaj prethodni srpskom narodu nije donio mnogo dobrog, ali jeste jednu lijepu stvar, to je Republika Srpska, istakao je Kesić i nastavio: – Republika Srpska postoji zbog vas, onih koji su prolili krv, darovali svoje živote, onih koji su patili i stradali po logorima i izgubili sve materiajlno što su imali. Ona je tu zato što ste se za nju žrtvovali i postojaće dok god ste srpemi da je volite i da volite njen narod. A taj narod smo mi svi bez obzira gdje živimo u Banjaluci, Trebinju, Kanadi ili Americi. Republika Srpska je naša i biće tako dugo, rekao je Kesić.slava-Republike-Srpske-u-Cikagu-785

Čestitku povodom Dana i Slave Republike Srpske uputilo je srpsko sveštenstvo i monaštvo iz Čikaga i okoline na čelu sa Episkopom novogračaničkim i srednjezapadnoameričkim Longinom. Praznik je čestitao i predsjednik Srpske narodne odbrane u Americi Nebojša Živković.

Među brojnim gostima i zvanicima na proslavi Dana Republike Srpske prisustvovali su senator Republike Srpske Branko Tupanjac, izvršna dikrektorka Kancelarije Republike Srpske za saradnju, investicije i trgovinu u SAD Drina Rajić, kao i predstavnici brojnih srpskih udruženja u Čikagu i Americi. Kumovi slave bili su Helena i Jovan Govedarica.

(srpskatelevizija.com)