Pogledajte kako će izgledati spomenik Zoranu Đinđiću (FOTO)

17:00, 21.10.2017.
Thumbnail

Rad "Strijela" autora Mrđana Bajića izabran je na međunarodnom konkursu za izbor idejnog rješenja spomenika ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Spomenik, koji će se nalaziti u renoviranom Studentskom parku u Beogradu, biće visok 6,20 metara, bijelo-srebrne boje, u obliku strijele. Plan je da spomenik bude privremeno postavljen 12. marta naredne godine na Studentskom trgu u Beogradu.

Žiri su činili vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vlada Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umjetnosti Marina Andrić.

Takođe, ističe se i da će skulptura "Strijela" biti i zvučna instalacija iz koje će se čuti kratke sekvence, rečenice pokojnog premijera, kao i zvuci grada, a ova instalacija u okviru skulpture rad je Biljane Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

strela

Drugonagrađeni rad je rad tima arhitekata Anđele Karabašević i Vladimira Sudžuma, za koji je žiri rekao da je podjednako dobar i veoma inovativan.

U saopštenju se navodi da su kriterijumi kojima se žiri vodio bili jasna i prepoznatljiva poruka, kontekstualnost, odnosno usklađenost sa sredinom na Studentskom trgu, otpornost na vandalizam i "ekonomija" spomenika, odnosno njegova vrijednost i materijali od kojih je napravljen.

U pismu autora prvonagrađene skulture navodi se: “Ponuđeno skulptorsko dramaturško rješenje želi da generiše prostor sjećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni dio umjetničkog rješenja, poziva na razmišljanje. Strijela je univerzalni simbol za pravac i smjer. Glava strijele je simbol prodora, svjetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strijela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strijela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine”.

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio se članovima žirija na radu koji je trajao nekoliko mjeseci i na konkursu na kojem je učestvovalo 40 autora. Osim toga, Vesić se zahvalio i predsjedniku republike Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, inicirao podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.

“Podizanje ovog spomenika je postala državna obaveza jer oni koji su ubili Đinđića nisu ubili samo čovjeka, već su tada pucali u državu Srbiju, a on se tada nalazio na mjestu premijera naše zemlje. Za nekoliko mjeseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vrijeme da Srbija dobije neko obilježje koje će mu biti posvećeno”, istakao je Vesić i dodao da i sam, jer je sa Đinđićem radio, "osjeća zahvalnost na prilici da učestvuje u tome da Zoran Đinđić konačno dobije spomenik".

Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića, naveo je gradski menadžer, onda je to strijela jer je njegov život bio upravo takav.

“On je grabio napred, pokušavao je da promeni stvari u društvu, nije se obazirao na posljedice i ta strijela možda na najbolji način simbolizuje njegov život. To što je strijela prekinuta, pa nastavljena, možda govori o tome da je važno i dobro što Srbija nastavlja tim putem. Vjerujem da ćemo ovim spomenikom naći način da mu se odužimo za ono što je uradio za ovo društvo i da obilježimo njegovu tragičnu smrt”, rekao je Vesić.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da će, paralelno sa izradom skulpture, koja će uslijediti nakon današnjeg proglašenja prve nagrade, Grad urediti Studentski trg. Prvo će, kaže, biti izmještena okretnica trolejbusa na Trg Republike a zatim će, navodi, biti izgrađena podzemna garaža ispod Studentskog trga na dva nivoa sa 700 parking mjesta.

"Kada se izgradi garaža, ići će se na uređenje trga koje je osmislio Boris Podreka, jedan od najboljih svjetskih arhitekata", rekao je Folić i naveo da će radovi trajati dve godine.

strijela

Prema Folićevim riječima, skulptura će moći da bude postavljena privremeno na "ostrvu" na Studentskom trgu do početka izgradnje garaže, jer će se tada zatvoriti cijeli prostor zbog radova. Nakon završetka, spomenik bi trebalo i stalno da se nastani u tom prostoru.

"Ponuđeno rješenje želi da generiše prostor, sjećanje kroz skulpturu, i sa zvučnom instalacijom započinje razgovor sa prolaznicima. Simbolika strijele je jasna i višeznačna", rekao je arhitekta Boris Podreka.

(b92)