Pogledajte deficitarna zanimanja i visinu stipendija

  • 22.06.2017.16:43

Za narednu školsku/akademsku 2017/2018. godinu utvrđena su sredstva u visini od 1.600.000 KM za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

Navedeno je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2017/2018. godinu, koja je usvojena prošle sedmice na zasjedanju banjalučke  skupštine .

studenti4

Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.studenti1

Definisana su i deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola, a to su:

geodezija i građevinarstvo-zidar; zidar-moler;

poljoprivreda i prerada hrane-pekar;

tekstilstvo i kožarstvo – obućar.

Deficitarna zanimanja/struke koji se stiču u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su:

diplomirani inženjer elektrotehnike, 240 ECTS, računarstvo i informatika;

biologija, nastavni smjer – profesor biologije, 240 ECTS,

Fizika, nastavni smjer – profesor fizike, 240 ECTS.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u školskoj 2016/2017. godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja/struke, a koja u školskoj 2017/2018. godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.studenti

Utvrđena su i suficitarna zanimanja koja se stiču u prvom ciklusu studiranja. To su sljedeća zanimanja, odnosno struke: diplomirani inženjer arhitekture; diplomirani ekonomista (svi smjerovi); diplomirani ekonomista menadžer (svi smjerovi); diplomirani menadžer (svi smjerovi); diplomirani pravnik; profesor razredne nastave; profesor srpskog jezika i književnosti; diplomirani profesor fizičkog vaspitanja; diplomirani trener (svi smjerovi); diplomirani geograf; diplomirani socijalni radnik, diplomirani psiholog, diplomirani novinar; diplomirani sanitarni inženjer; profesor istorije; profesor geografije; profesor ekologije i diplomirani ekolog.

Inače, Grad u školskoj 2016/2017. godini stipendira 1.249 učenika i 382 studenta.

(ATV)