Počinje naplata putarine na autoputu Banjaluka-Gradiška

17:26, 15.03.2015.
Thumbnail

Putovanje na relaciji Banjaluka-Gradiška od sutra će biti skuplje, jer počinje naplata putarine. Kako bi sve bilo spremno za sutra ujutro, zaposleni u "Autoputevima Srpske" danas su u Jakupovcima obavljali posljednja testiranja opreme, a radnici su čistili trake.

Brojni vozači, a posebno oni sa stranim registarskim tablicama, već danas su pokušali da plate putarinu. Zbunila ih je uključena svjetlosna signalizacija koja je danas bila u testnoj fazi.

Putnicima će od sutra na raspolaganju biti tri trake po smjeru. Putarina će se naplaćivati manuelno i elektronski, a za sve tipove vozila već je spreman cjenovnik.

"To je za prvu kategoriju vozila dvije marke, druga kategorija četiri, treća šest, a četvrta 10 maraka", kaže Sergej Đukić, inženjer u JP "Autoputevi RS".

Tokom proteklih godinu dana u izgradnju autoputa Banjaluka- Gradiška uloženo je oko 3,2 miliona maraka. Izgradnja objekta i prateće infrastrukture koštala je dva miliona. Za kupovinu i instaliranje opreme u naplatnim kućićama izdvojeno je još milion i dvjesta hiljada.

U "Autoputevima Srpske" bacili su računicu na papir, prema kojoj će im se ulaganje vratiti za dvije godine.

"Godišnjim planom za 2015. godinu planirali smo prihod od četiri miliona maraka. Procjenjujemo da svi troškovi rada naplatnih stanica neće preći dva miliona maraka, znači očekujemo povrat investicije u krakom roku", objašnjava Marko Mitrović, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u JP "Autoputevi RS".

Plan bi mogli da im osujete pojedini domaći vozači koji su već skovali plan kako da izbjegnu naplatne kućice.

Kako je sistem naplate otvoren, sa autoputa će silaziti kod Mahovljanske petlje da bi nastavili dalje kroz centar Laktaša.

Iz "Autoputeva" poručuju da je takvih vozača oko 30 odsto, ali i da se uvijek vraćaju. Postane li to trend, najavljuju i postavljanje nove kućice kod Mahovljanske petlje, a u pomoć bi mogli da im priskoče i iz "Puteva Srpske" sa kućima kod "Robota".

"Kad se spoji autoput Banjaluka-Doboj i Banjaluka- Gradiška- to je zamišljeno da imaju svoju funkciju, međutim kašnjenjem ove trase, došli su van funkcije i naćemo konačno rješenje za te kućice", kaže Duško Gojić, direktor JP "Putevi RS".

Naplatne kućice kod tržnog centra "Robot" nikada nisu bile u funkciji. Zbog mjesta na kojem su postavljene, bile su uzrok brojnih saobraćajki. Namjenu će dobiti zatvaranjem sistema naplate putarine u Srpskoj ili će biti uklonjene. Nadležni su se danas pohvalili da je Srpska dobila autoput po ugledu na svjetske. Još da vide da li će i naplata putarine tako izgledati.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!