Počinje naplata plastičnih kesa u marketima

09:30, 11.04.2018.
Thumbnail

Od ponedjeljka počinje naplata plastičnih kesa u pojedinim marketima u Srbiji. Među prvima to će učiniti Kompanija "Delez Srbija" i to u prodavnicama "Shop&Go", a jedna kesa će koštati dva dinara.

I ostali trgovinski lanci razmišljaju kako da smanje upotrebu plastičnih kesa, ali još ne preciziraju na koji način.

Dosadašnje iskustvo im govori da kupci nisu voljni da plate kese.

Kompanija "Delez Srbija" počeće sljedeće nedelje da naplaćuje plastične kese u jednom od svojih prodajnih formata – prodavnicama "Shop&Go", kojih širom Srbije ima 170.

Kako se navodi na internet stranici "Shop&Go", naplata plastičnih kesa počeće od 16. aprila po cijeni od dva dinara.

"Na ovaj način želimo da smanjimo upotrebu plastičnih kesa koje zagađuju našu životnu sredinu, i da naš komšiluk učinimo čistijim i ljepšim",  navodi se u obavještenju potrošačima, a piše Blic.

Idea, Roda i Merkator Hipermarketi traže rešenje

Kako za "Blic" kažu u "Merkator S", u okviru koga posluju IDEA, RODA i "Merkator Hipermarketi", oni dosljedno poštuju sve zakonske propise i standarde Republike Srbije, a ujedno prate sve promjene propisa u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

"U skladu sa time razmatramo mogućnost o preduzimanju koraka u pravcu smanjivanja upotrebe plastičnih kesa, što je direktiva EU u cilju očuvanja životne sredine!, kažu u "Merkatoru S".

Cilj, po osobi godišnje 90 kesa

Povodom zahtjeva Evropske komisije da se ograniči korišćenje plastičnih kesa radi smanjenja zagađenja, ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan nedavno je rekao da će Srbija smanjiti upotrebu plastičnih kesa na 90 po osobi godišnje do kraja sljedeće godine.

Podaci govore da se godišnje u Srbiji potroše dvije milijarde kesa, odnosno da stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa godišnje, za razliku od Nijemca koji iskoristi 60.

Problem sa plastičnim kesama u svijetu riješava i tako što neke zemlje uvode i takse kojima se finansiraju troškovi reciklaže i čišćenja.

Tako u Engleskoj, gdje u trgovinama na kasama mušterije pitaju da li žele kesu, a ako je odgovor "ne" i ukoliko mušterija ima svoju, odbiće joj od računa 0,1 funtu.

(blic.rs)