Počelo zatvaranje malih prodavnica „Konzuma“, radnici u strahu

09:37, 10.08.2017.
Thumbnail

Tražili smo sastanak s Upravom „Konzuma“ u BiH jer je zatvorena jedna prodavnica u Sanskom Mostu, pri čemu je osmero radnika proglašeno tehnološkim viškom.

Sporno je da je od tih osmero radnika njih četvero starije od 50 godina, kazala je za „Avaz“ predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširović. Dodala je da je Sindikat naknadnom provjerom na terenu došao do informacije da je s troje radnika postignut dogovor i da će im biti isplaćene otpremnine.

Najbolja opcija

Najavljivani sastanak Sindikata s Upravom „Velpra“, kompanijom koja je poslovala u okviru koncerna „Agrokor“, nije održan prošle sedmice i očekuje se da će se to desiti u narednih nekoliko dana. Glavna tema razgovora biće likvidacija kompanije, tačnije sudbina radnika - pojasnila je Beširović.

Prema njenim riječima, poznato je da će u procesu restrukturiranja „Agrokora“ doći do zatvaranja prodavnica „Konzuma“ u BiH i da će biti viška radnika, ali da Sindikat od početka ističe da je neophodan vrlo konkretan plan zbrinjavanja radnika.

- Najbolja opcija bila bi da se višak radnika na neki način „udomi“ u okviru koncerna „Agrokor“ ili kod drugih poslodavaca. Kao što imamo primjer s terena da kompanija „Bingo“ preuzimanjem poslovnice preuzima i radnike. To su neki pozitivni znaci, ali definitivno očekujemo probleme jer ne vjerujem da će postojati mogućnost da se zbrinu svi radnici - kazala je Beširović. Dodala je da, nažalost, zvanična procjena viška radnika ne postoji i da ne vjeruje da i „Agrokor“ ima tačne podatke o tome.

Pozitivna iskustva

- Za nas je bitno da se na nivou koncerna napravi plan zbrinjavanja radnika, da o njihovoj sudbini ne bi odlučivali lokalni rukovodioci. Jer bi to bio puno komplikovaniji proces koji ne bi bio fer prema radnicima. Ako nije moguće uraditi to na nivou koncerna, onda treba uraditi na nivou kćerki kompanija, a ne nikako na nivou prodavnica ili poslovnica - istakla je Beširović. Naglasila je da su dosadašnja iskustva s „Konzumom“ u BiH vrlo pozitivna jer je ova kompanija uvijek poštovala slovo zakona, što se svakako očekuje i u budućnosti.

Sindikati su razjedinjeni

Problem u BiH je postojanje više sindikalnih organizacija koje pokrivaju ove kompanije i u proteklim mjesecima smo vidjeli da su one djelovale razjedinjeno i suprotno interesima radnika. Za nas je bilo bitno da budemo faktor u tom procesu, sama činjenica da postoji više od jednog sindikata mogla je rezultirati time da se sindikat eliminira iz ovog procesa - kazala je Beširović.

(Avaz.ba)