Počelo suđenje funkcionerima Geodetske uprave

21:24, 14.03.2018.
Thumbnail

Nataša Vukmirović, šef Odjeljenja za pravna pitanja i propise u gradu Banjaluka, rekla je da grad nije bio uključen u proces dodjele zgrade, parcele i pomoćnog objekta u predmetima “Naš dom” i “Građa” niti je na vrijeme dobio rješenje o utvrđivanju prava vlasništva.

Na početku suđenja u banjalučkom Okružnom sudu optuženima Aleksandru Deuriću, pomoćniku direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti RUGIP-a, Dragana Grulovića, šefa banjalučke područne jedinice RUGIP-a, te Doris Kremenović i Željke Milinković, viših stručnih saradnika za pravne poslove, Vukmirovićeva je rekla da je grad Banjaluka trebalo da bude uključen u proces utvrđivanja prava vlasništva nad spornim nekretninama.

“Rješenjem RUGIP-a iz 2013. godine nekretnine u Grčkoj ulici su dodijenjene firmi ‘Naš dom’. Žalili smo se, ali nismo dobili odgovor. Tek kada smo dobili zahtjev firme ‘Naš dom’ da im predamo objekat upoznati smo da postoji pravosnažno rješenje kojim im je dodijeljeno pravo vlasništva”, rekla je Vukmirovićeva dodajući da im RUGIP i pored brojnih zahtjeva nije dostavljao pravosnažna rješenja o pravu vlasništva te da su im tada poručivali da oni nisu stranka u postupku već da je to Pravobranilaštvo RS. Odbrana optuženih prigovorila je iskazu i istakla da u ovom slučaju postoje dvije različite presude Okružnog suda Banjaluka. Prema jednoj, zahtjev grada za ponavljanje postupka o dodjeli prava svojine u spornim predmetima je odbijen jer je grad imao zastupnika u vidu Pravobranioca. Prema drugoj, usvojen je zahtjev grada da zbog neučešća u postupku bude osporeno rješenje o utvrđivanju prava vlasništva u predmetu “Naš dom”.

Deurića, Grulovića i Kremenićevu optužnica tereti da su nezakonito omogućili da firma “Naš dom” stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u Grčkoj ulici, čime su im pribavili 2,18 miliona KM. Grulovića i Kremenovićevu terete takođe da su nezakonito omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata, čime je Banjaluka oštećena za 5,25 miliona KM. Grulović i Milinkovićeva optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu “Vranica” koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

(Nezavisne)