Počeli "Dani zime na Kozari" FOTO

  • 04.02.2018.14:28

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas na Kozari, gdje prisustvuje 12. privredno-turističkoj manifestaciji "Dani zime na Kozari", da je u pitanju fantastična manifestacija, što dokazuje i prepuna Kozara, a to i jeste smisao ove manifestacije.

"Srećni smo kada lokalne zajednice prepoznaju neku dobru ideju. Grad Prijedor je bio prvi koji je pokrenuo ovu priču i sve okolne lokalne zajednice su se priključile. Trajemo ukupno evo 12 godina", navela je Rešićeva.

Ona je rekla novinarima na Kozari da je ponosna što već osmu godinu Ministarstvo pruža podršku ovom događaju.

Приједор -"Дани зиме на Козари"

"Dvanaest godina nije malo i ovo je nešto što ljudi vole i opštine prepoznaju. Mi ćemo biti tu da ovakve manifestacije podržimo jer, kao što vidite, naši građani danas definitivno uživaju", istakla je Rešićeva.

Otvaranju "Dana zime na Kozari" prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ova privredno-turistička manifestacija koja se tradicionalno održava početkom februara i da su sa pojavom snijegom ispunjeni svi uslovi da ambijent bude prepune ljepote.

Приједор - Решић, Малешевић и Ганић

"Snijeg je okitio našu planinu, sportisti su spremni za takmičenja, skijaši su na svojim stazama i u jednom dobrom raspoloženju počimo ovo naše druženje na našoj Kozari", rekao je Đaković.

Otvaranju manifestacije "Dani zime na Kozari", kojoj prisustvuju načelnici i građani više potkozarskih lokalnih zajednica, prethodilo je polaganje vijenaca žrtvama palim na Kozari.

Vijence su položili predstavnici grada Prijedora, Vlade Republike Srpske i Odreda izviđača "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da u gastro takmičenjima učestvuje 30 ekipa i to sedam srednjih škola, 13 planinarskih društava i odreda izviđača i 10 lovačkih udruženja, a u sportskim devet ekipa.

"Cilj nam je promocija planine Kozare i Nacionalnog parka Kozara i čitave ove regije Potkozarja", navela je Ganićeva koja je i otvorila manifestaciju.

U toku trajanja manifestacije ulaz u Nacionalni park "Kozara" se naplaćuje po promotivnoj cijeni od jedne KM, a visina svijega na Kozari je 45 centimetara.

U kulturno-umjetničkom programu će nastupiti bend "Boćo i bećari", grupa "Anemo" iz Prijedora, Gradiški tamburaši, muška ojkačka i ženska pjevačka grupa KUD-a "Knešpolje" iz Knežice kod Kozarske Dubice i pjevačka grupa KUD-a "Una" Novi Grad.

Proglašenje pobjednika i svečano zatvaranje manifestacije predviđeno je do 15.30 časova.Приједор - припрема за почетак такмичења

Organizatori 12. privredno turističke manifestacije "Dani zime na Kozari" su Grad Prijedor, turističke organizacije Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad i Gradiška, te Nacionalni park "Kozara".

Pokrovitelj manifestacije je grad Prijedor, a organizovanje su pomogli Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kao i prijatelji manifestacije.

(Srna)