Počela sjednica Narodne skupštine RS

11:15, 17.10.2017.
Thumbnail

Sjednice Narodne skupština Republike Srpske počela je danas u 11.00 časova.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebalo je da počne u 10.00 časova ali je prolongirana  za 11.00 časova zbog skupštinskog Kolegijuma.

Poslanici bi trebalo danas da razmatraju Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske, kojom bi bila definisana neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Prijedlogu rezolucije navedeno je da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu precizirano je da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj na kojem bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", navodi se u dokumentu koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K.

Na predloženom dnevnom redu 22. redovne sjednice Narodne skupštine Srpske su i prijedlozi zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Srpske, te o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, kao i Nacrt zakona o banjama.

(Srna)