Počela sanacija klizišta u Debeljacima

19:49, 22.05.2018.
Thumbnail

Mještani Debeljaka mogu da odahnu - klizište koje je presjeklo put od tog banjalučkog naselja do ostatka grada konačno će biti sanirano.

Radovi na odronu, pokrenutom u martu usljed naglog topljenja snijega i velikih kiša, uveliko su u toku. Razlog zbog kojeg se ovoliko čekalo na početak sanacije jeste kompleksna priprema projekta i veoma nepristupačan teren, kažu iz ove mjesne zajednice.

“Početkom marta poslije onih kiša klizište je naglo krenulo da klizi dole. Mi smo iz Savjeta brzinski reagovali prema gradskoj upravi da se krene sa sanacijom kao što je i krenulo, naravno. Splet okolnosti je bio takav da su i kiše malo to ometale pa je to išlo svojim nekim tokom, ali evo sad se uveliko i ubrzano radi”, rekao je Zoran Lukić, predsjednik Savjeta MZ Debeljaci.

Iz “Kozaraputeva”, koji su izvođač radova, očekuju da bi sanacija mogla biti završena za oko 20 radnih dana.

Mukama mještana Ponirske ulice, banjalučkog naselja Debeljaci, došao je kraj. Nakon više od mjesec i po dana od klizišta koje je zatvorilo njihov put i ugrozilo nekoliko kuća – ovom sanacijom biće spriječena nova klizišta ali i osposobljen put koji vodi do njihovih kuća.

Stanovnici ovog naselja s nestrpljenjem su čekali početak radova jer im je glavni put do grada bio presječen. Umjesto njega koristili su alternativne pravce što im je, kažu, predstavljalo veliki problem.

“Vidjeli ste sada gdje sam ja izašao. Tuda smo najviše prolazili, a i dan danas tuda prolaze ljudi. Dok pojedinci čak i ne daju puta, kao put je njihov ovo ono. Taj put postoji 25 godina, možda čak i više. Meni je čak i drago da se ovo radi jer ovo je velika komunikacija ovdje što se tiče Starčevice, Prestača, Debeljaka”, priča mještanin Popović Borislav.

Mještani ove mjesne zajednice inače već godinama imaju problema zbog oborinskih voda koje su, kako kažu, glavni uzrok ovog klizišta.