Plenković: Važno da se odnosi Hrvatske i Srbije relaksiraju

18:10, 17.05.2018.
Thumbnail

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je učestvovao na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, izjavio je da je na marginama tog skupa kratko razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i istakao da je važno da se odnosi dviju država relaksiraju.

"Činjenica da Srbija pregovara, predstoji joj još puno rada, važno je da se odnosi relaksiraju. Treba biti fer i strog, ali moramo otvarati dinamičnu perspektivu ubrzanja kretanja naših susjeda prema EU, a ne usporavanja", naveo je Plenković novinarima nakon samita.

Izrazio je zadovoljstvo što je Sofijskom deklaracijom pozdravljena inicijativa Hrvatske, da naredni ovakav skup bude održan u Zagrebu 2020.

"Zadovoljan sam što smo u zaključcima ove Sofijske deklaracije pozdravi inicijativa Hrvatske, da se sastanak 2020. održi u Zagrebu. To je snažna poruka naše vlade i Hrvatske", kazao je hrvatski premijer.

On je ocijenio da je ta politička poruka, kako je rekao, daleko najvažnija i najbitnija.

"Hrvatska je od Soluna pa do danas prošla transformaciju i naš primjer je model za naše susjede", kazao je i dodao da je "evropskih put susjeda garancija razvoja Hrvatske".

(Tanjug)