Plenković o spornoj ploči pregovarao sa sljedbenikom Ante Pavelića FOTO

11:47, 08.09.2017.
Thumbnail

Čovjek sa kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković pregovarao o uklanjanju sporne ploče iz Jasenovca je Marko Skejo, bivši ratni komandant "Devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban" i veliki obožavalac ustaša i ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

marko skejo1Skejo je veliki Pavelićev "fan", ljubitelj je ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, koncentracioni logor Jasenovac smatra "bolnicom za tifusare".

Hrvatski portali napominju da je Skejo 2012. godine bio jedan od najvećih poreskih dužnika na javno objavljenoj listi i dugovao 12 miliona kuna.

marko skejo2Takođe, on je 2015. osuđen na godinu dana zatvora uslovno zbog ekonomskog kriminala i varanja poslovnih partnera iz Austrije.

Skejo je poznat po nasilnim deložacijama srpskih porodica u Splitu, koje su po povratku sa fronta sprovodili pripadnici brigade "Rafael Boban".

marko skejo3

Za njega je Ante Pavelić "najveći sin hrvatskog naroda koji je u datim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu".

"Jasenovac i Stara Gradiška bile su bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici", tvrdi Skejo, a nedavno je viđen u majici na kojoj se veliča pohod nacističke NJemačke na Staljingrad.

marko skejo4

Skejo je ove i prošle godine bio uhapšen u Kninu tokom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, zbog uzvikanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni!".

Skejo je i vlasnik ili suvlasnik nekoliko građevinskih firmi , koje se simbolično zovu “Za dom”.

Marko Skejo 5

On i njegovi "saradnici", nakon pregovora sa vrhom hrvatske vlasti, prema sopstvenim tvrdnjama, pristali su da iz Jasenovca premjeste ploču sa ustaškim pozdravom, a zauzvrat su dobili dokument kojim je njihov amblem sa istim pozdravom zakonski verifikovan.

(Srna, jutarnji, foto jutarnji)