Plata bez doprinosa: Dobojski medicinari, ipak, uzeli novac od Fonda!

15:45, 13.10.2017.
Thumbnail

Pare od Fonda su ipak uzeli, isplatili avgustovsku platu bez doprinosa, ali u dobojskoj bolnici traže jednak tretman za sve.

Kažu da su posljednji u isplatnom redu zdravstvenih ustanova i već drugi mjesec dobiju tek za neto plate. Neki dan su dobili 850 000 hiljada maraka, a ne milion i po, a pare nisu vratili iz obijesti, nego da zaštitie čast i dostojanstvo radnika.

„Koji ne žele fondovsku milostinju nego žele da se tretiraju ZU "Bolnica Sv aporstol Luka" kao ostale zdravstvene ustanove u RS, ako su sve zdravstvene ustanove mogle da dobiju tranšu sa kojom su isPlatili i neto plate i dopRinose ne vidim nijedan razlog zašto bolnica dobojska nije isto tretirana“", izjavio je Milorad Živković, direkotr JU Bolnica Doboj,

Za resornog ministra sve je bio nesporazum. Riješen je obećanjem da će za koji dan stići pare i za doprinose, a u dogovoru sa Fondom rješavati problem.

„Mi ćemo u narednom periodu u ponedeljak već razgovaramo direktor Fonda ja i direktor dobojske bolnice i svakako da tražimo rješenja kao što ćemo naći i nalazimo za sve druge zdravstvene ustanove“, obećao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Čekaju ga i sindikalci. Jasno im je da će ukoliko ne bude pomaka biti primorani na radikalnije poteze.

„Od naših para smo dali za vodovod za utrošeni vodu i sad nam opet prijeti sa tužbama dugovima, ne možemo mi to sami“, navodi Mladen Gostić, predsjednika Sindikata Bolnice Doboj.

Materijala nema, na reagensima se štedi. Bolnica je zbog raznih tužbi mjesec dana bila u blokadi. Do saglasnosti za kredit od tri i po miliona kojim bi reprogramirali obaveze, ne mogu. Radnicima duguju i doprinose i prevoz, a pare čekaju i dobavljači.