Planeković: Ispitaćemo karakter incidenta na cjevovodu

17:47, 31.03.2018.
Thumbnail

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će biti ispitan karakter incidenta koji je dogodio na cjevovodu kod Slavonskog Broda gdje su iscurili naftni derivati zbog čega je došlo do onečišćenja vode.

Plenković je naveo da je na osnovu stručnih analiza zaključeno da voda nije za piće ni za kuvanje, prenose hrvatski mediji.

Prema njegovim riječima, analize će biti nastavljene u Osijeku i Zagrebu, a u Zavodu za javno zdravstvo pokušaće se otkriti pravi problem.

"Učinićemo sve da se vodovodni sistem Slavonskog Broda bude spojen sa sistemom u Sikirevcima. Ministarstvo će pribaviti dozvole", naveo je Plenković i dodao da će to biti u roku od 10 do 15 dana.

Plenković je danas prisustvovao sjednici Štaba civilne zaštite u Slavonskom Brodu.

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih opština, koje se snabdijevaju sa vodozahvata Slavonski Brod, ostali su danas bez vode, jer je utvrđeno da je onečišćena ugljovodonicima i da se ne može koristiti ni poslije prokuvavanja.

Ova situacija dovodi se u vezu sa pucanjem cjevovoda kroz koji prolazi nafta, koja je iscurila.

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da je podnio krivičnu prijavu protiv firme Kroduks /Crodux/.

"Ovdje se očigledno zna ko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su utvrdili da je tokom ispitivanja cjevovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata", smatra Duspara.

Firma "Kroduks" tvrdi da se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlivanjem oko 150 do 200 litara benzina prilikom testiranja produktovoda, jer se taj ekološki incident dogodio na lokaciji Slobodnica, koja je 2,8 do pet kilometara udaljen od vodozahvata.

(Srna)