Plan interventnih nabavki stiže u posljednji čas

20:08, 09.11.2017.
Thumbnail

U pet do dvanest Vlada RS će raspravljati o Planu interventnih nabavki, koje su zamjena za ukinute Robne rezerve.  Poručuju da im treba još sedam dana. Tako bi uspjeli da sve završe pred sam istek roka, kraj novembra. I dalje otkrivaju vrlo malo detalja.

"Tačno će se znati potrebe stanovništva u slučaju pa dvije tačke: elementarnih nepogoda, zemljotresa, poplava itd. suša. Znači tačno će se znati šta da se nabavi. Novac mora biti u budžetu obezbIjeđen za interventne nabavke", pojašnjava Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma.

I biće novca za te namjene, kaže ministar finansija. Međutim, neće imati svoju stavku u budžetu.

"Plan interventnih nabavki će se vršiti u trenutku kada bude potrebe za njim, nikada nećemo planirati sredstva unaprijed na toj poziciji. Jednostavno, postoji dovoljno novca unutar budžeta RS koji se može rasporediti ukoliko dođe do manjeg nivoa potrebe za tim nabavkama. Ukoliko dođe do velikih potreba kao 2014.godine onda će zaista biti potrebno i rebalansa i svašta nešto", izjavio je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

U izradi Plana interventih nabavki predviđeno je da učestvuju i opštine i gradovi. Zajedno sa ministarstvom, trebalo bi da naprave spisak dobavljača.

U Savezu kažu da zvaničan dopis nisu dobili.

"Mislim da tu treba naročitu pažnju obratiti na lokalne zajednice koje su pod povećanom procjenom rizika u odnosu na moguće vanredne situacije, mislim na požare, poplave, ako možemo reći i zemljotres. Tako da očekujemo taj dopis iz ministarstva, on još nije stigao", rekao je Ljubiša Čosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

Za usklađivanje plana ostalo je nekoliko dana. Valjalo bi da se vremenski rok ispoštuje, jer se nikad ne zna kad nepogoda može da udari. Plan je itekako važan, jer nam je slamka spasa u slučajevima kao što su majske poplave ili ljetošnji hercegovački požari.