Pismo „Pavgorda“ Dodiku: Odblokiraćemo račun, ako postanemo suvlasnici „Alumine“

12:03, 20.04.2017.
Thumbnail

Fočansko preduzeće „Pavgord“ Gordana Pavlovića, koje je prošle sedmice blokiralo račune „Alumine“, uputilo je danas pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem nudi kompromis, odnosno odustajanje od hipotekarnih prava i smanjenje iznosa potraživanja od „Birča“, pod uslovom da ih stečajni upravnik prizna, a njihova potraživanja pretvori u kapital, piše Capital.ba.

U pismu koje je „Pavgord“ uputio predsjedniku RS, a koje je u posjedu Capitala, tvrdi se da njihov cilj nije blokada računa i rada „Alumine“, već postizanje dogovora, odnosno priznanje njihovih potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju čija je „Alumina“ kćerka firma.

Ova firma navodi da je, u cilju što bržeg razrješenja problema, spremna da odustane od razlučnih prava i da smanji iznos svojih potraživanja ukoliko stečajni upravnik „Birča“ Lazo Đurđević ta potraživanja prizna i svrsta ih u opšti isplatni red.

„Firma 'Pavgord' je spremna da priznata potraživanja ne naplaćuje, nego ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač 'Alumine'. Shodno iznesenom, nadamo se da ćete shvatiti namjeru društva 'Pavgord' i u cilju što bržeg razrješenja ove situacije pružiti podršku realizaciji ove namjere“, navedeno je u pismu.

„Pavgord“ u psimu podsjeća da su oni otkupili potraživanja litvanske Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, te da su firme iz grupacije ove fabrike, među kojima je i „Alumina“ dala obezbjeđenja za kredite koje je banka ranije plasirala „Birču“.

„Potraživanja Ukio banke u iznosu od 155 miliona KM još 2015. godine je otkupio 'Pavgord' i od tada pokušava da uspostavi saradnju sa upravom društva, odnosno stečajnim upravnikom i Odborom povjerilaca, ali bezuspješno“, ističe se u pismu.

„Pavgord“ navodi i da se od otvaranja stečajnog postupka u „Birču“ vodi nekoliko sporova kako u RS tako i u Litvaniji te da je većina njih bila u korist Ukio banke, odnosno „Pavgorda“.

Ističe da je među tim sporovima i izvršni postupak u kojem je „Pavgord“ prošle sedmice blokirao račun „Alumine“.

„Ovo rješenje je doneseno još 2013. godine, kada je postupajući sudija nezakonito deblokirao račun 'Alumine'. Dakle, račun 'Alumine' je četiri godine nezakonito deblokiran“. Namjera 'Pavgorda' nije blokada dužnika, prenos novca sa računa 'Alumine' i uništavanje njenog poslovanja, već postizanje dogovora u kojem bi se 'Pavgrodu' priznala prava stečajnog povjerioca i dogovorio način reorganizacije i restrukturiranja 'Alumine' i njeno dalje uspješno poslovanje“, ističe se u pismu koje je dostavljeno i Vladi RS, te upravi „Alumine“ i Fabrike glinice „Birač“.

„Alumini“ je od 12. aprila blokiran račun, nakon što je Osnovni sud u Zvorniku donio rješenje o blokadi, a u korist preduzeća “Pavgord” iz  Foče koje na ovaj način pokušava da naplati kontroverzno potraživanje litvanske Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“.

Iako je isti dan kada je doneseno rješenje kojim je blokiran račun "Alumine", Okružni privredni sud u Banjaluci zabranio je „Pavgordu“ da preduzima radnje naplate  protiv „Alumine“, sud u Zvorniku nije obustavio ovo izvršenje i račun „Alumine“ je i dalje blokiran.

„Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“.

(Capital.ba)