Petnaest dana protesta u Čajniču: Stanje isto kao i na početku!

11:41, 04.08.2017.
Thumbnail

Radnici Šumskog gazdinstva “Vučevica” iz Čajniča i jutros su nastavili protest zbog najavljene smjene direktora tog gazdinstva.

Protesti traju već 15 dana, podsjećaju radnici, navodeći da je i proizvodnja obustavljena ukupno 11 dana. Kažu, stanje je nepromijenjeno i ništa se ne dešava.

cajnice1

Tvrde da neće početi da rade dok JP “Šume Srpske” ne povuče odluku o smjeni aktuelnog direktora Slobodana Pejovića.

I dalje su, poručuju, u svom zahtjevu jedinstveni i neće odustati.

cajnice3

Radnici tvrde da novoimenovani direktor ne ispunjava uslove za tu poziciju. I ranije je, kažu, bilo pokušaja da se putem konkursa primi na tu poziciju, ali, navode radnici, nije imao odgovarajuću diplomu.

Kako tvrde radnici, Marić je tada na konkurs dostavio diplomu Visoke građevinske škole završene prošle godine, a za mjesto direktora potrebna je diploma o završenom Šumarskom, Ekonomskom ili Pravnom fakultetu.

cajnice5

Radnici poručuju da novom direktoru, koji je, tvrde, izabran na nelegalan i protivzakonit način, neće dozvoliti ulazak u preduzeće. Svjesni su tvrde, da zbog obustavljanja proizvodnje preduzeće svakodnevno bilježi gubitke od nekoliko desetina hiljada KM, ali, kažu, neće odustati.

Prema ranijim navodima medija, i ova smjena ima političku pozadinu.

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, spekuliše se od ranije u medijima, vršio je pritisak na Ristu Marića, generalnog direktora JP “Šume RS,” da smijeni aktuelnog direktora ŠG “Vučevica” Slobodana Pejovića i na njegovo mjesto dovede Neđu Mašića, predsjednika lokalnog SNSD-a.

cajnice6

ŠG “Vučevica” je najuspješnije gazdinstvo u okviru javnog preduzeća i prošlu godinu završilo je sa 1,4 miliona KM dobiti.

Iz JPŠ “Šume Republike Srpske” a.d. Sokolac ranije su saopštili da je Slobodanu Pejoviću istekao mandat direktora 14.03.2016. godine i od tada je u statusu v.d. direktora ŠG “Vučevica”, a mandat mu je produžavan u više navrata.

cajnice4

Naveli su i mu je status vršioca dužnosti istekao 21.07,2017. godine. IZ JP "Šume Srpske" tvrde da je povod za neimenovanje nepoštovanje poslovne politike te je Uprava na sjednici održanoj 30.06.2017. godine zaključila da se protiv v.d. direktora Slobodana Pejovića pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti za povredu radne obaveze.

(ATV)