Peticija protiv formalnog statusa za Brižit Makron

21:10, 06.08.2017.
Thumbnail

Više od 160.000 ljudi potpisalo je peticiju objavljenu na internetu protiv dodjeljivanja formalnog statusa prvoj dami, supruzi francuskog predsjednika Emanuela Makrona, javlja AFP.

Peticija je postavljena na jednom sajtu prije dvije nedjelje, a zahijeva da nikakav novac iz državne kase ne bude izdvojen za ulogu prve dame koju je Makron, tokom kampanje uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima u maju, obećao da će uvesti za svoju suprugu Brižit.

"Brižit Markon trenutno ima tim od dva ili tri pomoćnika, kao i dvije sekretarice i dva bezbjednosna agenta. To je dovoljno", navodi se u peticiji, koja je do danas sakupila 160.000 potpisa.

Predsjednik Makron je obećao da će uvesti tu poziciju za svoju 64-godišnju suprugu kako bi joj obezbijedio jasan status, ali je obećao i da ona neće biti plaćana iz državnih fondova, podsjeća francuska agencija.

Krajnje ljevičarski protivnici predsjednika Makrona u parlamentu već su protestovali protiv tog plana u trenutku kada vlada smanjuje budžet i sprema se da usvoji novi zakon kojim će poslanici biti onemogućeni da zapošljavaju članove svoje porodice kao pomoćnike.

(Tanjug)