Pet prijedloga za novo ime Makedonije

17:33, 19.01.2018.
Thumbnail

Pet prijedloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon sastanka u Njujorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca.

To je prenio portal Tema na albanskom jeziku.

Riječ je o imenima: Republika Nova Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimec je u intervjuu za grčku televiziju ANT 1 rekao da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to, kao tako prepoznalo do sada već 100 zemalja.

Navodi se i da nije jasno da li je Nimec predložio izmenu makedonskog Ustava.

Premijer Zoran Zaev izrazio je optimizam da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan, kako je rekao, dostojanstveno i rješenjem kojim će biti zadovljne obe strane - Atina i Skoplje.

"Vidim da se razvija i transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i kada rješenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu", rekao je Zaev.

On je dodao da je izbor imena uslov za članstvo Makedonije u NATO-u i da se nada da bi već ove godine ta zemlja mogla dobiti poziv da postane 30. članica Atlantskog saveza, prenijeli su makedonski mediji.

(b92)